Megnyílt az Ausztrálház
Horváth Anikó
2010/02/02 14:24
2154 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Megnyílt az Ausztrálház a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatházban bemutatott fajok az ausztráliai régió faunájának széles keresztmetszetével ismertetik meg a látogatókat, a gerinctelenektől kezdve egészen az erszényesekig.

Ha a déli kontinens élővilága kerül szóba, a legtöbb embernek a kenguruk, vagy legalábbis az erszényes emlősök jutnak az eszébe. Valójában szinte minden állatcsoportban akadnak különlegességek az ausztrál kontinensen, hiszen az itt élő emlősfajok 83 %-a, a hüllők 89 %-a, a halak és a rovarok 90 %-a, valamint a kétéltűek 93 %-a úgynevezett endemikus fajnak számít, magyarul Ausztrálián kívül sehol nem fordulnak elő. A csak itt honos fajok nagy arányát az ausztrál kontinens évmilliókon át tartó elszigeteltsége okozza, ez tette olyan egyedülállóvá a földrész állatvilágát.

A most megnyitott Ausztrálházban bemutatott állatfajokat úgy válogatták össze, hogy a gyűjtemény széles keresztmetszetet adjon a helyi élővilág sokféleségéből. Az ízeltlábúak köréből például két olyan faj is bemutatásra kerül, amely növénynek álcázza magát. Ezek a koronás levéllábú sáska és az ausztrál óriás botsáska. De látható még takácshangya, a világ legnagyobbra növő csótányfajának számító rinocérosz csótány, valamint az ugyancsak nagy méretű, veszedelmesnek tűnő, ám az emberre nézve teljesen veszélytelen ausztrál vadászpók is.

A ház végében lévő medencénél a kalászhalak öt különféle fajával ismerkedhet meg a látogató. A kétéltűeket elsősorban az ausztrál óriás levelibéka képviseli, ugyanakkor helyet kapott a bemutatóban az aga varangy is. Ausztrália különleges hüllőkben is gazdag, így ezek az állatok sem hiányozhatnak az Ausztrálházban bemutatott élőlények közül. A bizarr külsejű gallérosgyíkon kívül többféle agáma, szkink, varánusz és édesvízi teknős, sőt a dzsungel szőnyegpiton is megtalálható a gyűjteményben.

A déli kontinens madárvilágát nyolc különféle papagájfaj, gyémántgalamb és vagy tucatnyi pintyfaj jeleníti meg az új állatházban. Az egyik röpdét ráadásul úgy alakították ki, hogy az egy ausztrál parkra emlékeztessen. A számunkra egzotikus szárnyasok ugyanis arrafelé a nagyvárosi parkok gyakori vendégeinek számítanak. A ház egyik csarnokát „alkonyati” állatbemutatónak alakították ki. Itt olyan állatokat láthat a közönség, amelyek elsősorban alkonyatkor, illetve az éjszakai órákban aktívak. Legnagyobb részük az emlősök, és ezen belül az erszényesek közé tartozik. Ecsetfarkú patkánykenguru, törpe tollfarkúerszényes, siklóerszényes, kuszkusz és repülőkutya is helyet kapott a fák ágain.

Az Ausztrálházat övező kifutókban két további, nagyobb termetű faj is látható. Az egyik a kormos kenguru, a másik a sisakos kazuár, amely bátran nevezhető Ausztrália legnagyobb madarának. Az Ausztrálház belső terében természetesen nem csupán állatok kerülnek bemutatásra. Az állatházhoz tartozó kiállítás az ausztrál kontinens természetföldrajzi sajátosságai, élővilágának fejlődéstörténete mellett az őslakók kultúrájával, a kontinens felfedezésének néhány érdekességével is megismerteti a látogatót. Természetesen az is bemutatásra kerül, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a természetvédelmi szakemberek az ausztrál fauna sokféleségének megőrzése, megóvása terén.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen