Megrendezték az Energetikai tanulmányi versenyt
Horváth Anikó
2010/04/27 00:00
1079 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Energetikai Szakkollégium Egyesület idén is meghirdetette tanulmányi versenyét középiskolások számára. Az áprilisi döntőn tíz csapat mérhette össze tudását és ügyességét. Szoros küzdelemben végül a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 11. évfolyamos hallgatói szerezték meg az első helyet, akik egyébként már most az energetikai és villamosmérnöki szakmát tűzték ki célul.

Az energia szerepe

 Az energia mindig is fontos szerepet töltött be a társadalom és a gazdaság fejlődésében. Ma már az emberek nem is tudják elképzelni mindennapjaikat például villamos energia nélkül. Bátran kijelenthető, hogy az energetika a jelen és még inkább a jövő legfontosabb tudományterülete. Földünk és az emberiség jövőjének biztonsága az elkötelezett, innovációra képes és képzett szakemberek felkészültségén fog múlni. Az Energetikai Szakkollégium ezért igyekszik eszköz lenni a közös célok elérésében, tevékenységével és versenyeivel egyaránt.

Az Energetikai tanulmányi verseny

A versenysorozat 2009-ben indult el 150, háromfős csapat részvételével, az idei évben pedig már 430 csapat regisztrált. A vetélkedő célja, hogy az energetika felkarolása révén ráirányítsa a középiskolások figyelmét a műszaki és természettudományos képzések fontosságára, jövőjére és a bennük rejlő lehetőségekre. A program különlegessége, hogy a csapatok olyan feladatokon keresztül mérhetik össze tudásukat már az első fordulótól kezdve, melyek interaktív módon biztosítják számukra a gyakorlati ismeretek megszerzését.

Az első fordulóban online felületen kellett feladatokat megoldaniuk. A második körbe a legjobb húsz csapat jutott tovább, ahol két esszét kellett kidolgozniuk: az egyik a jövő járműveivel foglalkozott energetikai szempontból, a másik feladat során pedig egy konkrét esettanulmányt kellett készíteniük saját iskolájuk energiahatékonyabbá, „zöldebbé” tételéről. A szervezők remélik, hogy az utóbbi gyakorlati megvalósításokat is eredményez majd. A felhívásra az ország minden régiójából jelentkeztek diákok.

Az egynapos döntőnek az Eletrotechnikai Múzeum adott otthont a fővárosban, ahol a legjobb tíz csapat mérhette össze tudását és ügyességét, kreatív és izgalmas feladatokon keresztül. A szellemi vetélkedők mellett energetikához kapcsolódó helyszíni tárgyfelismerés is szerepelt a versenyszámok között, de vitába is szállhattak a csapatok. Nagyon hasznosnak bizonyult a megírt esszék prezentálása, illetve azok megvédése is a kritikus, de baráti zsűri előtt, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem neves oktatóiból, illetve az ipar képviselőiből állt. Szoros küzdelemben az első helyet végül a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium csapata szerezte meg. A verseny lehetőséget adott kapcsolatok építésére is. Idén például egy kassai vendégcsapat is képviseltette magát a döntőben, ahol egy energetikai szakkörhálózat megvalósításának az ötlete is felmerült.

Az Energetikai Szakkollégium

A 2002-ben megalapított Energetikai Szakkollégium a hagyományos programjaitól (szakmai előadások, üzemlátogatások heti rendszerességgel) elindulva alakította ki széles profilját. Rendszeresen szerveznek vitafórumokat is a honi energetika legfontosabb kérdéseit felkarolva. Tevékenysége nemzetközileg is egyedülálló, ezt számos nemzetközi kitüntetés, s a kétévente megszervezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Energetikai Konferencia (International Youth Conference on Energetics) is fémjelezi.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen