Megújult a diák
2012/10/04 08:00
1025 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A korábbinál szélesebb körű kedvezményeket és számos megújuló szolgáltatást vehetnek igénybe a jövőben a köz- és felsőoktatásban tanuló diákok a szeptemberben bevezetett új diákigazolvánnyal.

Az új diákigazolvány "B" kategóriás biztonsági okmánynak minősül, melyet az okmányirodákban kell igényelni. Ezt az is jelenti, hogy a személyi igazolvánnyal egyenértékű, a magyar okmányvédelmi szabályozásnak megfelelően készül. A diákigazolványok ára egységesen 1400 forint mind a köz-, mind a felsőoktatásban tanulóknak.

A már meglévő diákigazolványok érvényben maradnak, új típusú diákigazolványt a tanulmányaikat szeptemberben megkezdő általános és középiskolásoknak, valamint felsőoktatási hallgatóknak kell igényelniük. Azt kormányrendelet szabályozza, hogy az igény beadásától számított 45. napon meg kell kapnia a diáknak az új igazolványt, amelynek gyártása kizárólag állami szereplők bevonásával történik.

Az új diákigazolványon szereplő EYCA - European Youth Card logó lehetőséget nyújt a magyar diákoknak arra, hogy Európa országaiban éljenek a nemzetközi szervezet nyújtotta kedvezményekkel. Ugyanígy a Magyarországra látogató külföldi diákok is megkapják ezeket a kedvezményeket az EYCA logóval ellátott diákigazolvány bemutatásával. Az EYCA Európa 38 országában van jelen, több mint 80 ezer elfogadóhellyel.

A kártyán lévő láthatatlan chip segítségével az okmány rádiófrekvenciás azonosítókódot képes leadni, mellyel egyszerűsödik, felgyorsul és biztonságosabbá válik a kártya azonosítása.   Az új diákigazolvánnyal kapcsolatban tartott szakmai konferencián kiderült, az új igazolványokra nagyobb szükség volt, mint hinnénk. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy az új diákigazolvány egy olyan lehetőség, amivel olcsóbban, és egyszerűbben ismerhetik meg a diákok a világot, és szerezhetnek tapasztalatokat. Azt szeretnék , ha a fiatalok ezzel a tapasztalattal hazatérnének és itthon kamatoztatnák a megszerzett ismereteket.

A diákigazolvány sikeres projekt, a kormány pedig a maga részéről "beteszi a saját részét" a fejlesztésekbe. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke felidézte, hogy a diákok 1997 óta használják a diákigazolványokat, elsősorban személyazonosításra, utazási és kereskedelmi kedvezményekre. Széles körű alkalmazása azonban nem igazán terjedt el. Mostanra azonban felszámolták azokat a technológiai és jogi akadályokat, amelyek útjában álltak a kártyák széles körű alkalmazásának. Hozzátette: már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új típusú okmány. Arra számítanak, hogy a felsőoktatási felvételik és pótfelvételik lezárultával a következő időszakban ugrásszerűen megnő majd az igénylések száma.

Az igénylési folyamat normálisan működik, ahol nincs hiba az intézményi vagy a személyes adatokban, ott a kártyát időben legyártják és postai úton kiküldik a diákok számára. Rámutatott: innentől az intézményeken és a szolgáltatókon múlik, hogy mennyire terjed el a jövőben az új okmány. Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár elmondta: a kormány az oktatás átalakításának ügyét kiemelten kezeli, és ennek a folyamatnak nagyon fontos eleme az új diákigazolvány bevezetése, ami a nemzeti egységes kártyarendszer első eleme is egyben.

Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat projektvezetője hozzátette: új kedvezményrendszert dolgoznak ki a diákigazolványokhoz kapcsolódóan. Elmondta, hogy azt szeretnék, ha egy használható, valódi kedvezményeket nyújtó eszköz lenne a diákok kezében. Schütz Dániel, a Diákkedvezmény Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte: céljuk 8-10 ezer elfogadóhelyi egység kiépítése még az idén. Ezt a célt egyedi megállapodásokkal kívánják erősíteni, együttműködésre törekednek a kisboltoktól a nagy hálózatok egységein át a kiemelt partnerekig. Forrás: MTI