Mely országokban tanulnak a legszívesebben a magyar fiatalok?
2014/05/27 08:00
1240 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Évente több ezer hallgató dönt úgy, hogy rövidebb-hosszabb ideig külföldön szeretne tanulni. Céljaik megvalósításához számtalan külföldi ösztöndíjlehetőség adott, a választás pedig nem egyszerű. Íme néhány példa, mely területekre húz a magyar fiatalok szíve leginkább. (x)

ugralo-diakok-horizontal

Precizitás, patinás kulturális múlt és persze közel van: Németország az első helyen

Évről évre Németország a legfőbb célállomása a külföldön tanulni vágyó hallgatóknak. Az elmúlt évben például több mint ezer magyar fiatal tanult itt az egyik legnépszerűbb ösztöndíjprogram, az Erasmus keretében. Közülük sokan kifejezetten a színvonalas oktatásról híres nyugat-berlini Freie Universität-en vagy a Berlin belvárosában található Humboldt Universität-en tanulnak. A német fővárosba szóló ösztöndíjak összege többnyire fedezi a szállást és az étkezést, érdemes azonban felkészülni számos plusz költségre is, ugyanis Berlinben az árak jóval a magyar átlagárak fölött vannak: egy szoba körülbelül 200-300 euróba kerül, és ehhez még hozzáadódik a kaució is.

Napfény és tengerpart: Spanyolország a második helyen

Egy euaxtra (European Exchange Travel) felmérés szerint a külföldi ösztöndíjasok által legkedveltebb egyetemek közül az első négy helyen spanyol egyetemek állnak: a top első az Universidad de Granada. Nem kell sokat gondolkodni rajta, hogy vajon miért olyan vonzóak a déli országok a magyar fiatalok számára: az ösztöndíj, amely itt nagyjából csak a szállás díját fedezi, hamar elkölthető például az egyetemi élet során vagy egy rövidebb kulturális városnézésre. Az utóbbi esetében jó, ha az ösztöndíjas tisztában van vele, hogy Spanyolországban a helyi buszjegy akár 4 euróba is kerülhet.

Egy kicsit hideg, egy kicsit más: irány Skandinávia!

Ezekben az országokban a fenti területekhez képest kevés magyar hallgató tanul, ennek ellenére a skandináv országok – Svédország, Norvégia, Dánia – iránt igen nagy az érdeklődés a fiatalok körében. Annak, hogy ezekben az országokban a magyar hallgatók száma alig éri el a 200 főt évente, valószínűleg az az oka, hogy az ottani életszínvonal és annak ára jelentősen eltér a magyar átlagtól. Aki valaki a dániai Koebenhavns Universitetre nyeri el az ösztöndíjat, a lakbért és a további megélhetési költségeket figyelembe véve elég hamar nehéz anyagi helyzetbe kerülhet. Ez egyébként az összes felsorolt országra jellemző: az ösztöndíjak általában csak a legalapvetőbb kiadásokra elegendőek, ezért azoknak, akik ilyen útra készülnek érdemes alaposan felkészülniük.

Azon nem várt, hirtelen költségek fedezésére, amelyre az ösztöndíjból már nem telik, több megoldás is létezik. „A személyi kölcsön nagy segítséget jelenthet a szülőknek, mivel bármilyen célra, így a gyerek külföldi tanulmányainak finanszírozására is felhasználható” - javasolja az OTP Bank igazgatója, dr. Rajmonné Veres Ibolya. Ideális, ha alacsonyabb összegre (100 ezer és 5 millió forint közötti összegre kell gondolnunk) van szüksége az embernek, és rövidebb futamidőre (általában 1-2 év, de maximum 5 év) szeretné felvenni a hitlet. Ha jól választ pénzintézetet az ember, gyorsan hozzá is juthat, az igényléssel járó papírmunka pedig jóval kevesebb, mint egy ösztöndíjnál.”

A tájékoztatás nem teljes körű (THM: 24,69% illetve 23,49%). Részletes feltételek: www.otpbank.hu, 06 1/20/30/70 366 6666, 06 40 366 666

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen