Mentálhigiénés tananyagfejlesztés
2013/07/31 08:00
952 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy új projekt, az Új Széchenyi Terv TÁMOP-3.1.2 „Új tartalomfejlesztések a közoktatásban” c. pályázat keretében megvalósuló „Játszani is engedd szép, okos fiadat!” jelenthet megoldást a mentálhigiénia oktatásában jelentkező problémákra.

Több mint tíz intézmény részvételével

Hogy a probléma valós, azt bizonyítja annak a felmérésnek az eredménye, melyet a 2012-13-as tanév elején a konzorciumi partnerek  végeztek a mentálhigiéné oktatásának országos helyzetéről. A felmérés, melyet több mint tíz közoktatási intézmény és számos gyakorló pedagógus bevonásával végeztek, alátámasztotta azt a feltételezést, hogy az intézményekben jelenleg megtalálható oktatási segédanyagok nem felelnek meg az új Nemzeti Alaptanterv által támasztott követelményeknek. A kutatásban részt vevő pedagógusok véleménye alapján egy olyan pedagógiai és informatikai terv jött létre, amely a feltárt problémák mindegyikére választ kínál.
Az Új Széchenyi terv keretében meghirdetett pályázat lehetővé tette a konzorciumi tagoknak olyan új, az előzetes kutatási eredményekre épülő oktatási segédanyag és digitális tartalom kifejlesztését, amely a Nemzeti Alaptantervnek megfelelő pedagógiai módszerek alkalmazását kínálja.

Tananyagfejlesztés mindenki számára

A fejlesztés során a debreceni székhelyű Sat rax Kft. által vezetett konzorcium 13 közoktatási intézmény bevonásával egy, az interaktív tábla használatára épülő felhasználóbarát digitális tananyagprogramot hoz létre, amely az egészségérték, testkép, dohányzás, alkohol- és kábítószer-fogyasztás témák didaktikai feldolgozását tartalmazza.

A projekt célja, hogy a diákok korszerű, hatékony, számukra is befogadható pedagógiai módszerek alkalmazásával ismerjék fel az antihumánus szenvedélyek veszélyeit, sajátítsák el az egészségérték szemléleten alapuló életmódi elemeket és alakítsák ki a prevenciós attitűdjüket.

A projekt során a legnagyobb pedagógiai hatékonyság elérésének érdekében gyakorló pedagógusok segítségével a nyertes konzorcium tagjai 2013 júniusa és 2014 augusztusa között olyan országos, célzott digitális tananyag kutatás-fejlesztést valósítanak meg, amelynek eredménye minden magyar közoktatási intézmény részére ingyenesen elérhetővé válik.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen