Mesebirodalom Budapesten
2012/10/04 08:00
2103 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mesemúzeum és Meseműhely is nyílt Budapesten, az I. kerületi Döbrentei utcában. Az épületben egy állandó és egy időszaki kiállítás mellett helyet kaptak műhelyfoglalkozások, bábelőadások, színházi bemutatók is.

A Mesemúzeum alapötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől származik, aki a Budavári Önkormányzattal és a Petőfi Irodalmi Múzeummal összefogva helyszínt és szakmai hátteret talált ötlete megvalósításához. A barokk épület egyébként több mint 250 éves, felújítása 2010-ben kezdődött. A múzeum állandó kiállítása a Magyar tündérmese világa címet viseli, és arra szolgál, hogy a látogatók bejárva a mese útját találkozhassanak a mesék állandó szereplőivel, részt vehessenek az igazi mesebéli próbákon, majd megérkezzenek az őket megillető trónszékhez. 

A múzeumban jelenleg működő időszaki kiállítása a magyar mesegyűjtés első száz évét mutatja be a látogatóknak. A múzeum vezetése szorgalmazná, hogy évente több alkalommal tartsanak közös rendezvényeket más intézményekkel. Ilyen lesz például a mesefesztivál, könyv- és játékvásár, vers- és mesemondó találkozó. Az épület minden szeglete a mesék világát idézi, az udvaron álló kút az élet vizét szimbolizálja, mellyel az égig érő fát lehet meglocsolni.   A műhelyben létrehoztak egy olvasó-, egy hallgató és filmkészítő kuckót, valamint egy színpadot is.

A mesemúzeum könyvállományát a Pagony és a Móra Könyvkiadó adta össze. Helmich Katalin múzeumpedagógus, a koncepció kitalálója elmondta, hogy keddenként, szerdánkét és péntekenként bejelentett iskolai és óvodai csoportokat várnak, a csütörtök, a szombat és a vasárnap pedig a családoké. Szerveznek író-olvasó találkozókat, színházi előadásokat, drámafoglalkozásokat, de lehetőség nyílik - például születésnapok alkalmával - a múzeumi tér kibérlésére is. A múzeum létrejöttét az Emmi Alfa pályázata tette lehetővé, amely arra szolgál, hogy az önkormányzati múzeumok kiállításaikat fejleszthessék. A múzeum megnyitója 2012. szeptember 30-án, vasárnap volt.


Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen