Miénk a vár! Fesztivál a Vajdahunyadvárban!
2013/05/17 15:06
2426 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A pünkösdi hétvégén országos hagyományőrző és kulturális fesztiválra várják az érdeklődőket a budapesti Városligetbe május 18. és 20. között. Hagyományőrző táborok, fegyver-, és viseletbemutatók, haditorna, lovagi játék, zene, régizene együttesek, bábszínház, tánc, kézműves foglalkozások, játszóház, kiállítások, filmek várják a látogatókat.

Vajdahunyadvár

A Vajdahunyadvár hagyományosan a pünkösdi hétvégén ad otthont a Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásárnak, mely eddig hétszer látta vendégül a nagyközönséget. Idén a nagysikerű vásár mellett nagyszabású hagyományőrző fesztivál helyszínévé válik a Városliget és a történelmi épületcsoport.

A szervezők célja, hogy a Múzeumok Majálisához hasonló hagyományt teremtsenek, melyben a Kárpát-medence várai bemutatják turisztikai kínálatukat egy központi rendezvényen. Ez lesz a nyitánya az országos, hagyományos kulturális vár-eseményeknek. A májusi közös bemutatkozást követik a Kárpát-medence egyes várainak programjai.

A kulturális fesztiválon, a várak majálisán bemutatkozik Csesznek, Csobánc, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Hollókő, Léva, Nagyvázsony, Pécsvárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Somló, Sümeg, Szigetvár, Szigliget, Tata, Várpalota, Visegrád és a budaörsi Városi Régészeti Kiállítás.  

Mivel készülnek a történelmi várak?

Az esztergomi vár fegyver- és harci bemutatóval készül. A gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol kipróbálhatják a fémdomborítást. Árpád-kori motívumokkal díszíthetik sajátkészítésű tárgyaikat. Az esztergomiak nem titkolt szándéka, hogy saját programjukat, az Esztergomi Történelmi Várjátékokat, az Esztör Napokat népszerűsítsék. Az esztergomi vármúzeum nagyon büszke rá, hogy hamarosan nagyszabású kulturális turisztikai attrakciófejlesztésbe kezdhet, melynek során az "Európai örökség" címmel rendelkező, első királyi központ interaktív kiállításainak fejlesztésére, különös tekintettel a Várkápolna és a reneszánsz Studiolo új kutatási eredményeinek bemutatására kerül sor.

Sárospatak, Vaja, Nyírbátor, Visegrád, Sárvár turisztikai és programkínálattal készül.

A diósgyőriek nagyon változatos programot állítottak össze. Kóbor lovagok lovagi tornáját, fegyverbemutatót tekinthetjük meg. De hoznak magukkal csángó népzenét és kézi éremverő gépet is.

Pécsvárad programja is nagyon ígéretes. Koronázóhelyet állítanak fel, hőspróba játékot szerveznek, számos gyerekprogrammal készülnek. Bencés gyógyhelyükön méz- és teakóstolón vehetünk részt és gyógynövényes játékokat próbálhatunk ki.

Sümeg képviseli a Veszprém megyei várkapitányságot. Csobánc, Csesznek, Nagyvázsony, Sümeg, Somló, Szigliget, Várpalota közös programot állítottak össze. Lesznek lovagi próbák, lovagi játékok, viselet bemutató, íjászat, állatsimogató.

A szigetváriak leányszöktetést, végvári fegyver- és viseletbemutatót ígérnek, a tataiak pedig Gölbasi seregével vonulnak fel. A janicsárok elhozzák magukkal Ölveczky Gábor grafikus, kalligráfus által leírt Tatát megemlítő kuruckori versét, melynek apropóján múzeumpedagógus segítségével lúdtollas-tintás szépírást gyakorolhatunk.

Várpalota vitézekkel érkezik és a Thury Vár installációját is bemutatják.

Esztergomi Vár Képgaléria

Programok

A háromnapos rendezvényen a várak bemutatkozásai mellett még számos program közül választhatunk. A színpadi programok között lesz lovagi játék, reneszánsz lantzene, megtekinthetjük Csipkerózsika történetét bábelőadás formájában. Óriás társasjáték és nyereményjátékok várnak a látogatókra.

Ha kedvünk támad, vártúrát tehetünk, elfeledett kincsek nyomába eredhetünk a Vajdahunyadvárba. Tárlatvezetésen megtekinthetjük a Mezőgazdasági Múzeum A ló – Nemzeti lókiállítás című gyűjteményt és a Vadászat címet viselő állandó kiállítást.

Filmkedvelők számára Vár-mozi működik majd, ahol naponta folyamatosan rajzfilmek, gyermek és ifjúsági filmeket vetítenek majd, az óriáskivetítőn pedig filmeket nézhetünk Magyarország történelmi várairól.

A rendezvény minden programja, beleértve a tárlatvezetéseket is ingyenes.

Konferencia 

Május 18-án a várfesztivál keretében Várak és erődök – múlt, jelen, jövő címmel tudományos konferenciát rendeznek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tanácstermében, ahol előadásokat hallgathatunk a honfoglaláskori földvárakról, megtudhatjuk, mennyire hiteles az Egri csillagok című film és hogyan történt valójában, megismerhetjük, hogyan épült ki Komárom, miként lett a várból erőd, valamint a siklósi és a füzéri vár kapcsán bepillantást nyerhetünk a várrekonstrukciókba.

A konferencián való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a szervezők e-mailben várják a jelentkezéseket. A részvételi szándékot az info@mienkavar.hu címre kérik jelezni.

A programterv a rendezvény honlapján olvasható.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen