Miért kapott Mari új ruhát?
2013/11/28 13:31
863 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A digitális történetmesélés a globális neveléshez is jól kapcsolódó tanórán kívüli tevékenység, továbbá az önismeret és az önkifejezés is fejleszthető általa. 2013. november 29-én pénteken, Budapesten, a Kossuth Klubban megrendezett eseményen jobban megismerhetjük, miről is van szó.

A digitális történetmesélésről

Az Anthropolis Egyesület 2010 óta foglalkozik a digitális történetmesélés alternatív oktatási, önismereti és önkifejezési módszer elméletével és gyakorlatával, egyedüliként Magyarországon. Különböző felnőttoktatási forrásokból (Grundtvig, EuropeAid, Svájci Hozzájárulás), nemzetközi együttműködések keretében adaptált az Anthropolis Egyesület egy gyerekeket és egy felnőtteket célzó oktatási módszert, angolszász minták alapján.

A projektek keretében általános iskolai osztályok közösen létrehozott meséket, középiskolások különböző tematikájú személyes történeteket dolgoztak fel, továbbá a bicskei menekülttáborban maguk a menekültek készítették el saját filmjeiket. Az eredményekről november 29-én számol be a nagyközönségnek az Egyesület, valamint együttműködői, partnerei, beleértve a résztvevő oktatókat és iskolásokat. A rendezvény helyszíne a Kossuth Klub.

Anthropolis-logo

Mire jó a módszer?

Az angolszász területeken az 1990-es években megjelent oktatási és önismereti gyakorlat 2000-ben terjedt el Európában, egyebek mellett a BBC Wales kezdeményezésére. A módszer abban segít, hogy a használói, alkalmazói önmagukra, saját történetükre koncentráljanak, azt szavakba öntsék és felfűzzék egy dramaturgia ívére, végül mások számára is elmeséljék egy személyes fényképekből összevágott kisfilm révén.

Kinek javasolható a digitális történetmesélés?

A digitális történetmesélés módszerét alkalmazhatják tanárok és oktatók, akik a különböző kompetenciák fejlesztésén túl a diákjaikat is szeretnék jobban megismerni, újságírók és médiamunkások, akik a hitelesség mellett a személyességet is fontosnak tekintik, szervezetfejlesztők és pszichológusok, akik új technikákat keresnek szervezetek és az önismeret fejlesztésére, valamint minden érdeklődő, aki szeret történeteket mesélni, hallgatni, nézni.

A rendezvény a Svájci-Magyar Együttműködési Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati alapjának támogatásával és az Európai Bizottság, Európa a polgárokért című programjának keretében, az Anthropolis Egyesület szervezésében valósul meg.
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Kapcsolódó linkek: