Migráns filmfesztivál
2012/06/19 08:00
1056 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

migransfilm_520

A hazai és külföldi dokumentumfilmek a menekültügy, az integráció és az együttélés kérdéseit boncolgatják. A filmvetítéseket beszélgetések és kísérik. A rendezvény szervezője a DocuArt, a helyszín pedig a Millenárisban található Európa Pont.

Program

migransfilm_200 2012. június 19.

16:00 - "Így látjuk Mi..." - Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal & Index kisfilmek, 70 perc, 2011

18:00 – Kiállítás megnyitó

Az Európai Menekültügyi alap által támogatott „Úton” című ingyenes magazin előkészítésébe bevont iskolások menekültekről készült rajzainak bemutatása.

18:30 - Allah minden napján szaladnak a lovak (2011, színes, magyar dokumentumfilm, 63 perc), Rendező: Kis Anna

migransfilm5_200 A török-muszlim-arab-magyar Budapest. Mi a közös pont, mi köt össze, mi köt ide embereket?
Vajon megérkezik-e a boltnyitásra az iszlám vágást értő isztambuli hentes? És miért nem tud innen elszakadni a sokat látott, legidősebb budapesti török? Magyar vagy török feleségre vágyik-e a mélyen vallásos agglegény, és hogyan boldogul az identitásával a budapesti születésű arab kamaszfiú, amikor egyszerre húz a szív és tilt a vallás? A hétköznapok kisléptékű jelenetein keresztül közelítünk a budapesti muszlim miliő integrálódásának nagyobb léptékű kérdéseihez.

20:00 - Kerekasztal beszélgetés

Mi az izgalmas a menekült kérdésben?Ki és miért jön menekültként Magyarországra? Mit tehet egy film a menekültekért?

Vendégek: Kis Anna (filmrendező), László Sára (producer, Campfilm), Molnár Zsuzsanna (ügyintéző, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal), Lőrincz Marcell (moderátor, Szubjektív Értékek Alapítvány)

21:30 - Fizess és nősülj! (2008, színes, osztrák dokumentumfilm magyar felirattal, 56 perc), Rendező:Georgiev Atanas

Marko és Atanas rétesédes életet élhetne, ha nem lenne az a bosszantó malőr a papírjaikkal. Uniós útlevélre van szükségük, és szinte bármit hajlandók megtenni érte, akár feleséget is vásárolnának. Nekivágnak, hogy megtalálják álmaik asszonyát — aki lehetőleg úgy vonul majd velük az oltár elé, hogy nem tűnik el a válásig. A bécsi „bevándorlási ügyeskedők” világán át vezet minket ez a valóságos zöldkártya-odüsszeia, egyszerre fergeteges, siralmas és megható történet arról, hogy mi mindenre van szükség az „Európa Erőd” sáncainak átugrásához, és mire nem képes érte az ember fia, lánya.

Június 20.

migransfilm4_200 16:00 - Menedékes kisfilmek: Vasárnapi Ebéd

Marton Krisztián: Szabadnap, Szabó Péter: Ayanbele, Szőnyei Dávid - Kovács Zsófi Lili: Botz, Gaszner Veronika: Vizsga, Hatházi Fanni: Kézzel finomabb

A főzés és az étkezés minden kultúrában fontos, mindennapi és ünnepi hagyományokat hordozó tevékenység. A projekt során a befogadó társadalom tagjai és a migránsok között kulturális és személyes kapcsolatot teremtünk a konyhaművészet segítségével.

18:00 - „Menekülni vagy maradni? – Dilemmák és döntések”  kerekasztal-beszélgetés az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a szervezésében 

Résztvevők:

Popal Abdul Qayum (Afganisztánból származó egykori menekült), Tukale Hussein Muhyadin (Szomáliából származó menekült fiatal), Suha György Afrika-szakértő, Gambia tiszteletbeli főkonzulja, Fekete Dániel, az Ökumenikus Segélyszervezet korábban Afganisztánban dolgozó munkatársa
Moderátor: Mészáros Antónia

19:30 - Két világ közt  (2011, színes, magyar dokumentumfilm, 67 perc), Rendező: Nagy Viktor Oszkár (HBO)

migransfilm3_200 Az elmúlt évben Magyarországon a regisztrált menedékkérők száma meghaladta a 4000 főt. Az alapos, ugyanakkor rendkívül szigorú bírósági eljárás után csak minden tízedik menedékkérő kapja meg a menekültstátuszt. A békéscsabai és debreceni táborok után - a bírósági tárgyalás befejeztével - végül a bicskei Befogadó Állomás ad otthont számukra. Egy évig lakhatnak itt a "kiválasztottak", ez idő alatt szociális munkások, nyelvtanárok és különféle segélyszervezetek, alapítványok felkészítik őket egy új életre új hazájukban, Magyarországon.

21:00 - Ez én vagyok! (2005, színes, német dokumentumfilm magyar felirattal, 104 perc), Rendező: Halfar Sven

D-Flame tizenhat évesen elhagyta anyját és intézetbe költözött, hogy kitanulja a ganxta-szakma fogásait. Mamadee tízéves volt, amikor a vasfüggöny leomlott - és ezzel együtt a vörös úttörősála és gyerekkori álmai is szertefoszlottak. Adé tizenöt volt, mikor apját meggyilkolták, és Nigériából Németországba költözött. Mind a hárman fekete apukák német gyermekeiként nőttek fel, apjuk nélkül. Először akkor találkoztak, amikor három német fiatal egy parkban meggyilkolt egy fekete férfit, és ez összehozta a legismertebb afro-német zenészeket egy "Brothers Keepers", azaz „Testvérek őrzői” elnevezésű projekt-együttesbe. Ez a film Flame, Mamadee, Adé és a Testvérek őrzőinek története. A zene erejéről és az egységben felemelt hang öröméről beszél D-Flame, Adé Bantu, Mamadee és Xavier Naidoo szereplésével.

Forrás: Mozinet

Bővebb infó itt

A képek a Vasárnapi Ebéd kisfilmjeinek részletei.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen