„Minden tanterem a jövő tanterme” – az innovatív pedagógia kiterjesztése Európa-szerte
2013/10/17 15:16
2767 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

160 magas beosztású döntéshozó 30 oktatási minisztériumból, közöttük regionális hivatali szervek meghatározó szakemberei, IKT eszközök gyártói és pedagógusok oktatói 2013. október 10-11-én Brüsszelben tanácskoztak, hogy meghatározzák az innovatív és hatékony pedagógiai gyakorlatok fejlesztésének módjait, valamint annak lehetőségeit, hogy Európa megfeleljen az oktatás jelenlegi és jövőbeli kihívásainak.

itec_konf_converted forrás: European Schoolnet

Európai kutatások hosszú évtizedei azt mutatják, hogy vannak olyan kulcsfontosságú ösztönzők és mechanizmusok, amelyek segítenek az iskolák színvonalának növelésében. Minden országnak megvannak a maga kiváló színvonalú, kimagasló teljesítményű iskolái, amelyek figyelemre méltó eredményeket érnek el. Egy nagy kihívás ugyanakkor megválaszolatlan marad: nevezetesen a kimagasló és az átlagos iskolák közötti szakadék kérdése.

2010 szeptembere óta a vezető oktatási szolgáltatók, kutatók, európai oktatási minisztériumok közösen azon dolgoznak, hogy választ találjanak erre a kihívásra, az Európai Bizottság által támogatott iTEC projekt keretén belül, amelynek koordinátora a European Schoolnet. A projekt kezdetén tanulási és oktatási forgatókönyvek kialakításával 17 országban 2.000 osztálytermébe sikerült az ötleteket eljuttatni. Az együttműködés során olyan hatékony mechanizmusok kerültek kidolgozásra, amelyek biztosítják az iskolák fejlődését, valamint azt, hogy az oktatási gyakorlatok lépést tartsanak a társadalmi és technológiai változásokkal.

A European Schoolnet 30 európai oktatási minisztérium brüsszeli székhelyű hálózata. Nonprofit szervezetként célja az oktatási és tanulási innováció eljuttatása az érintettekhez: oktatási minisztériumokhoz, iskolákhoz, tanárokhoz, kutatókhoz és gazdasági partnerekhez. Elérhetőség: www.europeanschoolnet.org

„Az oktatási minisztériumok, vezető kutatók és iskolák IKT beszállítóinak konzorciuma olyan eszközöket és folyamatokat fejlesztett ki, amelyek segítségével bizonyítottan hatékony módon jut az innováció az osztálytermekbe. Az említett eszközök bevezetését egy széles, online és offline támogató program segíti, amelynek célja, hogy Európa-szerte biztosítsa, hogy az oktatás gyakorlata lépést tart a társadalmi és technológiai változásokkal” - nyilatkozta Marc Durando, a European Schoolnet ügyvezető igazgatója.

Az iTEC projektről

Az iTEC (innovatív technológiák egy motiváló osztályterem szolgálatában) egy jelentős, EU által támogatott projekt, amelynek keretében a European Schoolnet, oktatási minisztériumok, technológiai szolgáltatók és kutatóintézetek működnek együtt azzal a céllal, hogy a tanulási és oktatási reform a tanulási technológiák stratégiai alkalmazásán keresztül valósuljon meg. Az iTEC projektről egy korábbi cikkünkben részletesen olvashat. A projekt hazai koordinátora az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

A Mainsteaming Event konferencia programja

A konferencia előadóit értékes tapasztalatuk és tudásuk alapján választották ki, figyelembe véve azt a kérdést, hogy mi módon vezethető be a fenntartható változás és innováció az európai tanulásba és oktatásba, különösen a technológia szempontjából.

A plenáris előadók között volt Showkat Badat (igazgató, ESSA Academy, Egyesült Királyság), Kristen Weatherby (az OECD nemzetközi oktatási és tanulási felmérésének vezetője), Niel McLean (Futurelab Research, National Foundation for Educational Research, Egyesült Királyság), Lord Knight (az Egyesült Királyság volt oktatási minisztere), Dr Eduardo Marçal Grilo (volt portugál oktatási miniszter), Patricia Manson (Felzárkóztatás, képességek és ifjúság, DG Connect, Európai Bizottság) és Xavier Prats Monné (igazgatóhelyettes, Oktatás és Kultúra, Európai Bizottság).

A kiállítótérben a European Schoolnet fő tevékenységei és innovatív pedagógiai projektek kerültek bemutatásra. Az ipari partnerek és szolgáltatók szintén helyet kapnak a kiállításon, hogy bemutathassák technikai megoldásaikat, a tanárok pedig azt demonstrálják, hogy ezeket hogyan alkalmazták az iskolákban.

  • A konferencia eseményeit az érdeklődők nyomon követhették a Twitteren is, az #ITEC_eu hashtaggel utólag is visszaolvasható.
  • A konferencia eredményeit az ITEC projekt weboldalán lehet elérni. 
  • Ha többet szeretne tudni az eseményről vagy a projektről, vagy egy olyan iskolába szeretne ellátogatni a saját országában, ahol iTEC eszközökkel és módszerekkel dolgoznak, vegye fel a kapcsolatot az iTEC projekt nemzeti koordinátoraival az itec@educatio.hu email címen.

future-classroom Megjelent az iTEC magazin!

A Mainstreaming Event egyik fontos bejelentése volt, hogy elindult az iTEC magazin, amely (egyelőre angolul) ITT olvasható.

Hasznos linkek

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen