Mit tudsz az ételről?
2012/09/26 08:00
2545 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Általános iskolás diákok számára indított vetélkedőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), hogy segítse a kisebbek élelmiszer-biztonsági szemléletformálást. A hatóság fontosnak tartja, hogy már kisgyermek korban tájékoztasson az alapvető élelmiszer-biztonsági ismeretekről, ezért decemberig tartó, játékos megmérettetés során oktatja az általános iskolai tanulókat a biztonságos ételkészítés öt aranyszabályára. Az élelmiszerbiztonság már a Nemzeti alaptanterv részét képezi. 

elelmiszerbiztonsag_520

Az ötfordulós, élelmiszer-biztonsági vetélkedő célja, hogy az általános iskolások felismerjék, az élelmiszer által közvetített megbetegedések döntő része az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítésére vezethető vissza, ami egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

A hatóság kiemelten fontosnak tartja a lakosság és különösen a fiatalok szemléletformálását. A gyermekkorban elsajátított ismeretek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diákok felnőttkorukban megfontolt döntéseket hozzanak, jó minőségű, biztonságos élelmiszereket vásároljanak és készítsenek, tudatos vásárlókká váljanak.
A megmérettetés országos szintű, az ország minden pontjáról jelentkeztek osztályok. Összesen 110 osztály és 2374 gyermek vesz részt a decemberig tartó élelmiszer-biztonsági vetélkedőn.

A megmérettetés során a NÉBIH a biztonságos élelmiszerkészítés öt aranyszabályát – kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés – mutatja be játékos formában a tanulóknak. A pedagógusok minden egyes fordulóban hasznos tanácsokat tartalmazó, oktató jellegű füzeteket, a diákok pedig „NÉBIH Nándi” figurájával színesített élelmiszerbiztonsági matricaalbumot kapnak.  

A vetélkedő zárásakor, decemberben a három legtöbb pontszámot elért osztály értékes ajándékokban, az első helyezett pedig egy osztálykirándulásban is részesül.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen