MOOC detektív – Vizsgáljuk meg közelebbről a nyílt oktatási kurzusokat!
2018/06/07 08:00
2625 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A következő kérdések merülhetnek fel, ha MOOC-olásra adtad a fejed. Hol találhatok kurzusokat, ha tanulni támad kedvem? Hogyan működik a MOOC? Kell-e érte fizetnem? Kapok igazolást arról, ha elvégzek egy kurzust? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

mooc-detektiv A MOOC, Massive Open Online Course, azaz tömeges nyílt online kurzus egyre népszerűbb képzési forma világszerte, éppen ezért egyre több egyetem kínál változatosabbnál változatosabb témákban kurzusokat.

MOOC-okat szinte minden nyelven lehet találni, de az online kurzusokat összegyűjtő weboldalak nyelve általában angol, ahogy a kurzusok nagy része is ezen a nyelven érhető el.

Hol lehet böngészni?

Rengeteg olyan oldal működik, ahol a különböző egyetemek és intézetek kurzusai megjelennek. Ilyen pl.: a COURSERA, az eDX vagy az iversity. A regisztráció után rá lehet keresni a kurzusokra téma, kezdő dátum és nyelv szerint. Ezt követően kiadja a találatokat a kereső, majd a MOOC kezdő oldalára kattintva lehet bővebb információkat kapni pl. hány hétig tart, mennyi modulból áll, fizetős-e, hetente mennyi időt vesz igénybe.

A fent említett weboldalak esetén előfordulhat, hogy a kurzus fizetős, vagy csak akkor ad igazolást arról, hogy elvégezted, ha befizetsz valamennyi összeget, de a tartalmat anélkül is elérheted, és végigcsinálhatod a képzést.

Ugyanakkor vannak olyan szervezetek is, amelyek ingyen kínálnak kurzusokat, és még bizonyítványt is adnak, ha minden kritériumnak megfeleltél. Ilyen oktatáshoz kapcsolódó oldalak pl. a School Education Gateway által működtetett Teacher Academy és a European Schoolnet Academy.

Hogyan működik a kurzus?

A belépés után ki kell választani azt a MOOC-ot, ami érdekel, majd rákattintani a részvételre. Ezt követően kapni fogsz egy visszaigazoló emailt a jelentkezésről.

A MOOC-okhoz kapcsolódó elvárásokat (pl. beadandó feladat, a kurzus teljesítésének ideje) általában a kurzus kezdőlapján ismertetik, de sok esetben a kezdő videó is tartalmazza ezeket az adatokat.

A MOOC-ok modulokból épülnek fel, ezek hétről hétre nyílnak meg a kurzus előrehaladtával, melyekről a szervezők általában emailt küldenek.

Nincs meghatározva, hogy mikor végzed a képzést, csak arra kell odafigyelni, hogy a határidőket betartsd. Sok kurzusnak a tartalma még akkor is elérhető, ha már véget ért, így még mindig kaphatsz információkat az adott témáról, de érdemes aktív MOOC-ra jelentkezni, mert itt kapcsolatba léphetsz a többi résztvevővel, és együtt vitathatjátok meg a fórumon a nehézségeket vagy a felmerülő kérdéseket, s ez nagyon motiváló tud lenni.

Mi történik, ha elvégeztem a kurzust?

Ha sikeresen minden feladatot teljesítettél, akkor megkapod a névre szóló a bizonyítványt (esetleg még badge-t is), amely igazolja a részvételt. Ezt követően a szervezőktől (egyetemtől, intézettől) függ, hogy fog-e számodra emaileket küldeni az újabb képzésekről, vagy vizsgálja-e a kurzus hatékonyságát felmérésekkel. Az pedig, hogy online kapcsolatban maradtok-e a résztvevőkkel mondjuk egy közösségi oldalon, csak Tőled függ. Ha nem szeretnél értesítéseket kapni a későbbiekben, akkor az általában csak egy kattintás.

Tóth Boglárka

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen