Munkavédelemi tananyag iskolásoknak
2013/10/29 16:40
2447 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU‐OSHA) a Nemzeti Munkaügyi Hivatal támogatásával elindította a “NAPO pedagógusoknak” című kezdeményezést, melynek célja, hogy az alapvető egészségi és biztonsági ismereteket már az általános iskolás gyermekekkel is megismertesse.

Biztonsági kérdések elsajátítása

Az Európa‐szerte népszerű Napo rajzfilmfigura ötletes felhasználásával az EU‐OSHA a NAPO konzorciummal együttműködve egy olyan munkavédelemmel kapcsolatos oktatási eszköztárat fejlesztett ki, amely videókkal és ötletes gyakorlatokkal segíti a 7‐11 éves gyermekeket az alapvető biztonsági kérdések megértésében és elsajátításában.

Minden egyes oktatócsomag vázolja a legfontosabb üzeneteket és tanulási célokat. A pedagógusokkal részleteiben ismerteti az ajánlott gyakorlatokat és az ezekhez szükséges erőforrásokat egy egyszerű óratervvel együtt, amely könnyen beépíthető egy 40‐45 perces tanórába. A leckéket úgy tervezték, hogy könnyen illeszkedjenek a jelenlegi tantervhez így könnyen beépíthető legyen a meglévő órarendekbe.

Letölthető óratervek

A nemzetközi tesztelés után az óratervek – mindegyik megfelelő Napo videóklippel – továbbfejlesztésre került és további 18 nyelven készült el, amelyek megtekinthetőek és letölthetőek a Napo weboldaláról: www.napofilm.net/

nabo520

Ki az a Napo?

Napo figurája munkavédelmi kommunikációs szakemberek kis csoportjának eredeti ötlete nyomán született válaszul a különféle kultúrákban élő, más nyelveken beszélő és eltérő gyakorlati igényekkel rendelkező dolgozó embereket egyaránt megszólítani képes, színvonalas és országoktól független információs termékek iránti igényre. A filmeknek nem az a célja, hogy egyetlen témát átfogóan lefedjenek, sőt képző- és oktatófilmnek sem tekinthetők. Napónak és barátainak az a szerepe, hogy megnyerő karaktereken, szórakoztató történeteken keresztül, humorral és könnyed megközelítéssel kedvet csináljanak a munkavédelemmel való foglalatossághoz.

Napo nem más, mint a rajzfilmsorozat hőse. Figurájában az ipar valamelyik területen, ágazatában dolgozó munkavállaló testesül meg. Napo figurája egyetlen pontosan meghatározott munkakörre, munkahelyi környezetre sem korlátozódik, de személyisége, fizikai megjelenése a filmek mindegyikében azonos marad.

A Napo rajzfilmsorozat számítógépes grafika alkalmazásával készül. A munka világában mozgó szereplői biztonsággal kapcsolatos problémákkal szembesülnek. Napo, a főszereplő és társai szavak nélküli nyelven fejezik ki magukat. Történeteik pedagógiai értéket hordoznak magukban. Univerzális nyelve a rajzfilmeket bárki számára élvezhetővé teszi. Az egyes jelenetek egymástól függetlenek, így egyenként, vagy egy filmként is használhatók.

A munkavédelem bevezetése az oktatásba

Tanári segédanyagok

Valamennyi tanulmányi csomag kiemeli a fő mondanivalót és a tanulási célokat, részletes leírást kínál a tanároknak a javasolt feladatokról és az azokhoz szükséges segédanyagokról, és egy tipikus, 40 perces tanórába készen beilleszthető óratervmintával is segíti a felkészülésüket.

A segédleteket tartalmazó csomagok javasolt óraterveket kínálnak, amelyek segítségével megtanítható a gyerekeknek a biztonság és egészségvédelem jelentősége. Az informatív oktatási eszközök teljes körű instrukciókat, feladatjavaslatokat és az ezekhez kapcsolódó, letölthető segédanyagokat is tartalmazzák, ezáltal támogatást és iránymutatást biztosítva a tanároknak és nevelőknek arra vonatkozóan, hogyan építhetik be a munkavédelem témaköreit meglévő tantervükbe. A rugalmas óravázlatokat úgy alakították ki, hogy azok illeszkedjenek a meglévő tantárgyakhoz, és segítsék, illetve megerősítsék az ott tanítottakat.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen