Napsugaras nap
2005/05/30 00:00
2362 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy már megvalósított, nagyszülők tiszteletére adott ünnepséget mutatunk be, mely jó ötletként szolgálhat hasonló rendezvények megszervezésére, a nagyszülők iránti tisztelet és szeretet kinyilvánítására.

Napsugaras nap a hódegyházi iskolában - műsor a nagyszülők tiszteletére

Helyszín: az iskola díszterme vagy nagyobb osztályterem

Időtartam: 60 - 90 perc

Cél: Verseken, játékokon, dalokon keresztül megköszönni a nagyszülők egész éves fáradozásait, törődésüket, szeretetüket.

Életkor: Kisiskolások

Létszám: egy osztályközösség

Előkészületek:
Két héttel a nagy nap előtt összeválogattuk a szeptember óta tanult játékokat, verseket, dalokat. Ezen kívül olyan anyagot is vettünk a gyerekekkel, ami csak a nagyszülőkhöz szól, pl. versek.
Szülői értekezletet tartottunk, ahol a szülőkkel megbeszéltük, hogy az alkalmi műsor csak a nagyszülőknek lesz, a szülők, ha lehet majd legközelebb, más programok szervezésénél jöjjenek el. Abban az esetben, ha a gyereknek nem volt helyben nagyszülője, akkor valamelyik szülő helyettesíthette. A szülők figyelmét felhívtuk arra, hogy mi, a gyerekekkel, apró ajándékokkal kedveskedünk a nagyszülőknek és kértük őket, hogy adják át a nagymamáknak, hogy milyen szép lenne, ha ők meg régen divatos süteményekkel lepnék meg kisunokáikat, amit a műsor után a gyerekek közösen elfogyasztanak.

A gyerekekkel két héten át készültünk az ünnepségre. Sokat beszélgettünk, rajzoltunk a családról (szülők, nagyszülők), a család tagjainak szerepéről, kiállításokat szerveztünk az iskolán belül. A tanult szövegeket naponta ismételgettük hol a dalokat, hol a verseket, hol a játékokat. Figyeltünk arra, hogy mikor a legkaphatóbbak a gyerekek erre, és arra is hangsúlyt fektettünk, hogy ne legyen nekik a nagy napig esetleg unalmas a megtanult szöveg.

Meghívókat készítettünk közösen. Előre kivágtuk ollóval a süniket, amit a gyerekek befejeztek olymód, hogy napraforgókat ragasztottak, díszítették a süni hátát. Ez a süni nyitható volt, mert a belső része a képeslapnak a nagyszülők meghívására szolgált.

A tanterem díszbe öltöztetése következett. A gyerekek a tanítónők segítségével az éves munkáikkal díszítették fel gazdagon a termet.

A műsorunkon szereplő két mesedramatizáció kellékeit is előkészítettük: maszkok, kendő, kalap, krumplik, fogvájók, cukorrépa, hold-nap szimbólumok, vesszőből fonott házacska...

Az utolsó előtti nap főpróbát tartottunk. A gyerekekkel közösen elkészített papírmaséból, tapétaragasztóval és margarinos doboz segítségével összeállított fonalas kosárkákat celofánpapírba burkoltuk és rafiával masnikat kötöttünk rá. Amikor mindegyik készen állt, kis papírosokra ráírtam melyik gyereknek hány mamája, tatája várható és mennyi ajándékot adhat át. Ezeket szépen felsorakoztattuk a kisszekrényünkre, hogy kéznél legyenek.

Amikor a műsorszámokat válogattam nagy figyelmet fordítottam arra, hogy minden gyerek aktívan részt vegyen az ünnepségen.

A műsor felépítése:
- A nagyszülők köszöntése a gyerekek részéről
- "A nagymama olvas" (vers)
- "Meséltél és meséltél" (vers)
- A juhásznak jól van dolga... (dal, mindenki énekli)
- Ögyedezik, bögyedezik című nyelvtörő (mindenki mondja)
- Rétibe és Kapiba ( mindenki játszik)
- Érik, érik a dinnye(szintén játék, mindenki részt vesz)
- "Milyenek a nagyapák" (vers)
- "Nagymamához" (vers)
- "Egyszer egy erdőben" (dalos népi játék - mindenki szerepel)
- "Csiteri-csütöri..."(mondóka , mindenki kézmutogatással játszik)
- "Nagymamánál" (vers)

Mielőtt a Sün Balázs című mesedarab megkezdődne, felkérjük a nagyszülőket, hogy mindenki segítsen a kisunokájának a másik teremben előre előkészített asztalokon elhelyezett burgonyákból, kés és fogvájó segítségével elkészíteni a majd a műsorban szereplő süniket. Nagy volt a sürgés forgás!

- "Sün Balázs" (verses mese feldolgozása 11 gyerekkel)
- "Mártonka levele" (vers)
- Egy gyermekdal a végére, ahol a nagyszülőket hívja minden kisunoka táncba, nagy kört alakítunk.

A végén megköszönjük a nagyszülők jelenlétét, segítségét. Kiosztjuk a nagyszülőknek készített ajándékokat. Ők süteményeikkel kínálják a kicsiket.

A képek forrásai:
http://nagyi.bmknet.hu/csoportkep.jpg
http://www.est.hu
http://www.fmkportal.hu/images/stories/csoportkep.jpg

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen