Natura 2000 fotópályázat
2012/08/09 23:43
1111 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Élőhelyvédelmi Irányelv 20. évfordulója alkalmából a CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület Kelet-közép-európai tagszervezetek támogatásával Natura 2000 fotópályázatot hirdet. Határidő: 2012. november 15.

fotozas_01_520 A Natura 2000 egy, az Európai Közösség egészére kiterjedő természetvédelmi területek hálózata, amelyet részben az 1992-es Élőhelyvédelmi Irányelv alapján hoztak létre. A hálózat célja, hogy biztosítsa Európa legértékesebb és legfenyegetettebb fajainak és élőhelyeinek hosszú távú túlélését.

Egy ilyen jellegű hálózat szükségességének a felismerése válasz volt a vadvilág élőhelyeinek nagyarányú rombolására és elaprózására, és velük együtt az általuk nyújtott szolgáltatások (talajképződés, szén- és vízkörforgás, árvíz- és katasztrófavédelem, szabadidős tevékenységek, alapanyok stb.) csökkenésére, aminek sajnos még ma is tanúi vagyunk.

Jelenleg a Natura 2000 területek az Európai Unió szárazföldi részének 18%-át teszik ki és így több mint 1000 állat- és növényfajt védelmeznek. Az általuk nyújtott ökológiai szolgáltatások értéke (alapanyagok, árvízvédelem, vízszűrés, pollináció stb.) elérhetik az évi 300 milliárd Eurót. Mind az infrastrukturális, mind a mezőgazdasági illetve erdészeti tevékenységek egyre intenzívebbé válása miatt a vadvilág természetes élőhelyei évről évre zsugorodnak, ezért a Natura 2000 kulcsszerepet játszik az Európai Unió biológiai sokszínűségének (biodiverzitásának) megóvásában.

Az Élőhelyvédelmi Irányelv születésének 20. évfordulója alkalmából, illetve hogy ennek apropóján megmutassák az európai biológiai sokféleség igazi értékeit és felhívják a figyelmet ezen területek fontosságára, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület a Kelet-közép-európai tagszervezetek támogatásával fotópályázatot hirdet az alábbi kategóriákban: 

Natura 2000 fajok és élőhelyek - védjük meg természeti örökségünket! Mutasd meg természeti örökségünk szépségét és készíts képet a Natura 2000 hálózat valamelyik védett élőhelyéről vagy a hálózat egy védett növény-, vagy állatfajáról.

Túlélésünk kulcsa a Natura 2000 hálózat nyújtotta ökológiai szolgáltatások. A Natura 2000 hálózat számos szolgáltatást nyújt nekünk a kikapcsolódástól a mezőgazdasági terményeken át egészen a természeti katasztrófáktól való védelemig. 

A pályázatokat a szervezők a photocontest@ceeweb.org email címre várják 2012. november 15-ig. Eredményhirdetés 2012 november 27-én lesz. A nyertes képeket a II. Green-Go nemzetközi rövidfilm verseny és fesztivál helyszínén, december 1-jén vetítik le.

További információk itt

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen