Nemzetközi konferencia a globális nevelés fejlesztésére
2013/09/03 16:23
3240 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A tizenhat hazai civil szervezetet tömörítő HAND (Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil) Szövetség konferenciát tart 2013. szeptember 5-6-án a globális fejlődéshez kapcsolódó nevelésről a visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) képviselőinek részvételével.

HAND-szövetség

Célok

A konferencia célja, hogy előmozdítsa a globális nevelést az egyes országok jó gyakorlatainak megosztásával, a közös kihívások feltérképezésével és a megoldások közös kutatásával. A globális nevelést a résztvevők szeretnék a fiatalok képzésébe beemelni, hiszen a XXI. századi egyéni életstratégiák kialakításához elengedhetetlen szükség van a tágabb környezet figyelembe vételére, a nagyobb fokú tudatosságra és felelősségvállalásra.

Céljuk a szolidaritás, az egymás kultúrájának megértése, az erőszakmentesség, a tudatos vásárlás, a környezeti tudatosság és a globális nevelés egyéb témáinak beépítése a nemzeti oktatási-nevelési programokba és a médiába, hogy a szemléletformálás sikeres lehessen.

A budapesti fórum munkája nemcsak azért különleges, mert sokféle tapasztalatról számolnak be a résztvevők, hanem azért is, mert a civil szervezetek mellett megjelennek a kormányzati, parlamenti szakértők, politikusok, illetve a képzési intézmények képviselői is. A szervezők így biztosítják, hogy a partnerek ne „beszéljenek el” egymás mellett, hanem valódi együttműködés valósuljon meg.

Szervezők, résztvevők, helyszín

A résztvevők között lesz a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának (alelnöke, dr. Nagy Gábor Tamás) képviselője, a visegrádi országok külügyminisztériumainak, oktatási minisztériumainak képviselői, továbbá Ausztria, Finnország, Portugália és Belgium fejlesztési ügynökségi és egyetemi vezetői, szakértői. A nemzetközi résztvevők közül ki kell emelni a GENE szerepét, amely szervezet miniszteriális és politikusi szinten szervezi  a kerekasztal-megbeszéléseket 2001 óta. A V4 országok legnagyobb nemzetközi civil szervezete a PIN (People in Need, Csehország) számos konkrét és kézzelfogható eredményt ért már el a humanitárius munkában. Mivel Csehországban már megalkották  a globális nevelési stratégiát, az ezen a téren lemaradásban lévő Magyarország számára releváns tapasztalatokkal rendelkeznek.

A rendezvény fő szervezője az Európa Tanács Észak-Dél Központja. A központ Európa minden régiójában megrendezi a globális nevelési konferenciát. Ez a folyamat most érkezett el hozzánk. A központ globális nevelés program vezetője (Programme Manager - Global Education) Miguel Silva foglalja majd össze záróbeszédében a konferencia tanulságait.

A konferenciára az Unio Hotelben kerül sor (Dob u. 73.). A megnyitó nyilvános (9.30-tól). Külön interjúk készítésére az esemény előtt van lehetőség a helyszínen (9 órától). Egyéb információt a rendezvénnyel kapcsolatosan Koncz Máriától (30/244-88-24) lehet kapni.

Önkéntesség

A szervezők a konferenciára önkénteseket is várnak, elsősorban szervezési feladatok (jegyzetelés - angol nyelvű a szeminárium, adminisztráció, koordinálás, egyéb kisegítő feladatok stb.) ellátására. Jelentkezni Újszászi Györgyinél (gyorgyi.ujszaszi@hand.org.hu), vagy Hudák Krisztánál (admin@hand.org.hu) lehet.

További érdekes oldalak

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen