Népszerű volt a 10. Educatio Kiállítás
Horváth Anikó
2010/01/23 00:00
1513 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A 10. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás mindkét napját minden eddiginél nagyobb érdeklődés kísérte. Pénteken főként középiskolások tájékozódtak a standoknál, míg szombaton egészen vegyes volt a kép: a diákok mellett nagy számban voltak jelen szülők és pedagógusok is.

Megnyitó beszédében Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: az oktatásban komoly lehetőségek vannak. Az intézmények eredményesek, sikeresek akarnak lenni. Helytállnak a versenyben, mind a diákokért, mind a fejlesztési forrásokért való küzdelemben. A kiállítás lehetőség számukra, hogy bemutassák mit tudnak, mit kínálnak, a felvételizők pedig megtalálhatják a terveikbe leginkább illeszkedő intézményt.
Az eredmények és vélemények azt mutatják, a kiállítók valóban kitettek magukért és a figyelem is minden eddiginél nagyobb volt. A rendezvényre az első perctől az utolsóig rengetegen voltak kíváncsiak. Akadtak, akik célirányosan jöttek-mentek a pavilonok között, már előre megtervezték melyik standnál szeretnének kérdezősködni, mások inkább a helyszínen mérték fel a terepet. De egy biztos, mindenki gazdagabban távozott: információkkal, kapcsolatokkal, tapasztalatokkal, ajándékokkal és élményekkel lettek gazdagabbak a jubileumi programra kilátogatók.

A SYMA Sport- és Rendezvényközpont tízezer négyzetmétere csaknem 200 standnak biztosított helyszínt. Szinte valamennyi hazai felsőoktatási intézmény bemutatkozott, továbbá külföldi egyetemek, nyelviskolák, szakképző intézmények, oktatással foglalkozó kutatóintézetek is várták az érdeklődőket, akik választ kaphattak kérdéseikre. Az információk mellé prospektusok, tollak, reklámtáskák, cukorkák és egyéb ajándékok egész tárházát gyűjthették be a vendégek. A kiállítók a maradéktalan tájékoztatás mellett a látványra is ügyeltek. Színes, ötletesen feldíszített pultokkal, hatásos bemutatókkal és játékokkal várták az érdeklődőket, a Pécsi Egyetemet reklámozó folyamatosan cirkáló rocksertésről már nem is beszélve.

Sok fiatal boldogan számolt be arról, hogy a felsőoktatási intézmények jelenlegi hallgatói is a rendelkezésükre álltak, akik segítőkészen osztották meg tapasztalataikat. Erről mesélt az óvodapedagógus vagy konduktor pályára készülő Zsuzsanna is, aki a Pető Intézet és az ELTE pavilonját emelte ki, mivel szerinte nagyon korrekt és pontos felvilágosítást adtak a követelményekről és az elvárásokról. Dóri a BGF-en szeretne továbbtanulni, s örömmel töltötte el, amiket az intézményről, az ottani diákéletről hallott. Különösen tetszett neki a főiskola vidám, zenés, táncos standja. Dóri már a tavalyi és a tavalyelőtti kiállításra is ellátogatott, nagyon hasznosnak tartja, hogy minden iskola képviselteti magát és hogy bármit lehet kérdezni.

A látogatók rendkívül aktívak és vállalkozó kedvűek voltak. Azon túl, hogy bátran kérdeztek, tájékozódtak a pultoknál, lelkesen próbálták ki a legkülönfélébb játékokat, szolgáltatásokat is. Az Educatio négyszáz négyzetméteres standján például diplomás párbaj során találhatták ki, hogy egy-egy híresség hol és milyen szakon szerezte diplomáját, de akár üzenetet is hagyhattak a jövőnek, így évek múlva is visszanézhető a diplomantul.hu honlapon, mit gondoltak 2010-ben jövőjüket illetően. Folyamatosan használták a sajátos nevelési igényű tanulók helyzetét bemutató illetve segítő eszközöket is, valamint a színvonalas szakmai és egyéb színesebb előadásokat is mindig nagy-nagy érdeklődés övezte. Egy látogató lány, Barbara így vélekedett a kiállításról: „Nagyon sok minden van, szerintem tökéletesen eltalálták.”

A rendezvény különösen fontos volt az érettségi előtt álló diákok számára, hiszen itt személyesen találkozhattak a felsőoktatási intézmények képviselőivel, első kézből érdeklődhettek a felvételi esélyekről és lehetőségekről, a szakokról és a képzési rendszerről, a tanulmányi és szociális juttatásokról.

Ha valaki mégis lemaradt volna a kiállításról, ne csüggedjen, testvéroldalainkon (Felvi, Europass, Diplomán túl) megtalálhatók a felsőoktatással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírek, információk.

A kiállításról készült összefoglaló videónkat itt tekintheti meg:

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen