Netkémia: hétköznapi csodák online
2015/11/10 16:47
2104 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Elindult a Laborkaland Online, az első internetes verseny a kémia népszerűsítéséért.

Mi történik a dinnyével, ha tengervízben hűtjük? Miért nem fő meg a bableves a Himaláján? Hogyan lesz szappan a panírból? Miért vesztett Napóleon Oroszországban? A mindennapi életből vett feladatokkal elindult a Laborkaland Online. A teljesen új megközelítésű, egyedülálló internetes verseny célja a kémia népszerűsítése, A www.laborkaland.hu weboldalon a középiskolás diákok november 9-től érhetik el a feladatokat, amelyek gyakorlati szempontból, mindennapi eseteket feldolgozva világítanak rá a kémia fontosságára

laborkaland

A Laborkaland Online szervezői olyan középiskolás tanulók a jelentkezését várják, akiket érdekel, hogy a világ miként működik körülöttünk. Nem zseni kémikusokat keresnek, hanem azt szeretnék, ha a diákok rácsodálkoznának az egyszerű hétköznapi történetekre, és rádöbbennének, mennyi bajt, problémát lehet elkerülni vagy megoldani, ha ismerik a kémia, fizika, biológia törvényeit!

A Laborkaland elnevezésű, interaktív, az élménypedagógiára épülő, immár két éve működő oktatási programot a kémia népszerűsítéséért szervezték meg, és ugyanezt a célt szolgálja a Laborkaland Online internetes verseny is. A legfőbb cél, hogy minél több diák kapcsolódjon a Laborkaland „mozgalomba”, és élje át a kémiában rejlő csodát!
A szervezők, a 2016. áprilisáig tartó verseny három fordulója során, hetente új feladatokkal várják majd a diákokat. A november 9-én indult verseny első fordulójában is megtörtént esetek alapján állították össze a feladatokat, a továbbiakban öt héten át hetente kerülnek fel a feladatok a honlapra (www.laborkaland.hu), a legtöbb pontot összegyűjtött résztvevők jutnak be a következő fordulóba, ahol már összetett, számításos, ugyancsak hétköznapi esettanulmányok ihlette feladatokat kell megoldaniuk. A tavaszi fordulóban már otthon/iskolában elvégezhető, egyszerű kísérletek következnek. A kísérleteket videóval, fényképekkel kell dokumentálni, illetve a kísérletekhez kapcsolódó feladatokat megoldani. Itt már kéthetente kerülnek a feladatok kiírásra, hogy mindenki meg tudja szervezni a kísérleteket.

A Laborkaland Online vetélkedőn legjobban teljesítő diákok jutalma a Laborkaland – A csoda odabent van elnevezésű interaktív oktatónapon való részvétel májusban. Ennek során bejuthatnak egy igazi vizsgálólaboratóriumba, ahol dolgozhatnak a legmodernebb berendezésekkel, érdekes előadásokat hallgathatnak meg arról, hogyan elemzik az élelmiszereket, gyógyszereket és a környezeti mintákat, valamint ellátogatnak a Csodák Palotájába, ahol az Öveges professzor szellemiségét megidéző, egyedi kísérletek várják őket.

laborkaland2

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen