'Nincsen kaktusz tüske nélkül'- Kaktuszkiállítás és vásár
Érsek Dóra
2008/09/09 00:00
1018 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Azt mondják, kaktuszt ajándékozni illetlenség, nyilván ezzel az illető szúrós jellemére utalnánk, pedig sokan egyszerűen csak szeretik és gyűjtik ezt a növényt. Érthető okokból, hiszen nem igényel túl nagy odafigyelést, gondozást, jól tűri a szárazságot, mindezek mellett pedig egyszerűen szép és varázslatos.

Biztos vagyok benne, hogy kevés olyan lakás van, ahol legalább egy példány nem bújik, illetve húzódik meg szerényen az ablakpárkány többi lakója között ebből a kis tüskés, szúrós, s néha nem is olyan „barátságtalan” virágból. Sokan hobbi szinten gyűjtik a különlegesnél különlegesebb darabokat, s nagy rajongói ennek a főként az amerikai kontinensről származó virágnak. Korábban tudósok is úgy vélték, hogy ezek a növények történelem előtti időkből származnak, de pusztán csak arról van szó, hogy az idő előrhaladtával alkalmazkodtak a sivatagosodás állapotához. Ez tehát azt jelenti, hogy ezek a virágok is rendes hajtással, levéllel rendelkező cserjék voltak, mígnem a magas hőmérséklet hatására a túlélés úgy kívánta, hogy kialakítsák víztartalékolási technikájukat. Azaz kialakultak a ma ismert kaktuszok, a kemény kültakaróval, a megkeményedett levelekkel és a tüskés formájukkal. 

Míg a kaktuszgyűjtök sok esetben a hihetetlen alakgazdagság miatt kezdenek a növények otthoni felhalmozásába, addig a laikusok szívesen állnak meg egy-egy pompázatos kaktuszvirág előtt tátott szájjal. Pedig a virág felépítése teljesen egyszerű, virágtengelye megnyúlt, s azokat pikkelylevelek borítják. Van, hogy egy-egy fajta virágzása hetekig-hónapig is eltart, de gyakran megesik az is, hogy pár óra alatt kinyílik és lehull a kaktusz egyetlen virága. S bár ezek a szúrós növények nem nagy igényűek, azért érdemes három dologra odafigyelni az otthoni gondozások alkalmával. 

1. A növény talaja laza szerkezetű legyen, a legjobb, ha földkeveréket használunk, mert abban megfelelő mennyiségű a tápanyag. 
2. Nyáron, tűző napon is rendszeres öntözést igényel, s ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz a cserép alján távozni tudjon. 
3. Késő ősztől, tavaszig hűvös helyen tartsuk, s ne locsoljuk, mert attól elpusztulhat a virágunk. 

Ennyi jó tanács és ismertető után mindenki döntsön a maga kedve szerint arról, hogy hazavisz-e egy ilyen virágot. S ha igen, akkor itt egy remek alkalom, hiszen a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete és az ELTE Botanikus Kert 2008. szeptember 12-13-14.-én kaktuszkiállítást és vásárt rendez a budapesti Füvészkertben
A kiállítás nyitva tartása: 9h-18h.