OEV - Az első forduló tapasztalatai
Marsi Zoltán
2004/03/08 08:00
705 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Országos Mentőszolgálat és a Sulinet által meghírdetett Országos Elsősegély-ismereti Versenyre 485 csapat jelentkezett. Az első forduló kérdéseivel, problémáival, tanulságaival foglalkozik a cikk.

Tervek

Amikor 2003. novemberében megfogalmazódott a verseny gondolata, körvonalazódott, hogy a cél egy hosszú távú versenysorozat létrehozása. Ennek, a reményeink szerint évről évre ismétlődő versenynek az első évét próbának szánjuk, melynek hibáiból tanulva ténylegesen létrejöhet egy sokak számára fontos hagyomány.

Tapasztalatok

Tudjuk jól, hogy voltak kisebb-nagyobb problémák és azt is, hogy vannak olyan problémák is, amelyekről még nem is tudunk. Az első forduló tapasztalataival és a még nem látható hibák feltárási lehetőségeivel foglalkozik ez az iromány.
A jelentkezési határidő végéig 1078 regisztráció történt. A regisztráció során 154 csapat hibásan töltötte ki adatait, legtöbb esetben az e-mail cím volt helytelenül megadva, ők a négyszámjegyű kódot sem kapták meg értelemszerűen. Sok problémát okozott, hogy a @ jel elé, vagy mögé szóközt ütöttek. 195 esetben történt többszöri regisztráció, ezeket később töröltük. A feladatsorokat 485 csapat küldte vissza. A fennmaradó 241 esetben reálisan három lehetőség merül fel: 1. ismét regisztráltatták magukat más néven, 2. elálltak versenyzési szándékuktól, 3. valamilyen technikai probléma miatt nem tudták visszaküldeni feladatsoraikat. Az elkövetkező napokban az említett 241 csapattól e-mailben fogunk érdeklődni, miért hiúsult meg versenyzési szándékuk. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy több olyan iskola is van, ahonnan számos csapat jelentkezett. A teljesség igénye nélkül - bocsánat, hogy nem teljes a lista - ide sorolható: 516. sz. Ipari Szakképző Intézet és Szakközépiskola (Dombóvár), Általános Iskola és Óvoda (Medgyesegyháza), Alternatív Közgazdasági Gimnázium (Budapest), Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola (Cegléd), Eötvös József Szakképző Intézet (Berettyóujfalu), Esze Tamás Általános Iskola (Sátoraljaújhely), Fábiánsebestyéni ÁMK és Könyvtár (Fábiánsebestyén), Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Eger), Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola (Sátoraljaújhely), Közgazdasági Szakközépiskola (Keszthely), Kunfehértói Általános Iskola és Napközi Otthon (Kunfehértó), Móra Ferenc Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda (Rédics), Németh László Gimnázium (Budapest), Pattantyús-Ábrahám Géza Szakképző Intézet (Sajószentpéter), Szilágyi Erzsébet Gimnázium (Budapest), Teleki Blanka Gimnázium Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium (Mezőtúr).

Ajánlott irodalom

A legtöbb kérdés a forrásokkal kapcsolatban érkezett. Továbbra is az Ajánlott irodalomban megtalálható hivatkozásokat javasoljuk. Könyvek közül a Mérték Kiadó gondozásában megjelent, Az elsősegély alapkönyve című művet - bár ebben is akadnak hibák, ld. stabil oldalfektetés. A linkek is szorosan a kérdésekhez kapcsolódnak, a második fordulóban az egyes feladatoknál fel is hívjuk ezekre a figyelmet. Ugyanakkor szeretnénk mindenkit óva inteni a világhálón olvasható, szakmailag nem megfelelő oldalaktól. Ezek a legtöbbször a kullancsfej okozta fertőzés, illetve a HIV-vírus tulajdonságaival kapcsolatban közöltek téves információkat.

A feladatsorok visszaküldésének problémái

A feladatsorok visszaküldésénél a legtöbb problémát a négyjegyű kódszámok hiánya okozta. Helyes regisztráció esetén a rendszer pár percen belül visszaküldte a jelszót a megadott e-mail címre. A korábbiakban már említettük, hogy sok esetben hibásan lett megadva az e-mail elérhetőség, így a kódszám nem érkezett meg. A leadási határidő előtt két nappal folyamatosan kaptunk e-maileket, amelyekben a hiányzó belépési kódot kérték. Úgy gondoljuk rövid átfutási idővel, átlagosan 1-2 óra alatt válaszoltunk ezekre a problémákra. Gondot okozott, hogy sok levélben nem közölték a csapat nevét, így a visszakeresés lehetetlenné vált.

Érdemes-e folytatni a versenyt?

A különböző problémákból adódó pontszámveszteség miatt talán sokakban felmerül a kérdés: Érdemes-e folytatni a versenyt? A válasz mindenképp: IGEN. A második fordulótól kezdődően minden forduló legjobb csapatai valamilyen nyereményben részesülnek.
Tudjuk, hogy sok gond nem került még napvilágra. Kérjük, hogy a versennyel kapcsolatos észrevételeiket mondják el levélben (marsiz@sulinet.hu) vagy a verseny fórumán.
További kellemes és hasznos versenyzést kívánunk valamennyi csapatnak!

Kiegészítés

Ígéretünkhöz hűen e-mailben megkerestük azon csapatok egy részét, akik jelentkeztek a versenyre, de nem küldték el az első forduló megfoldásait. A 241 cím közül véletlenszerűen 150-et választottunk ki. A válaszok megoszlása a következőképpen alakult:

Nem létező cím (e-mail) 39 esetben, kétszer regisztrálták magukat, más néven versenyeznek 18 esetben, elállt versenyzési szándékától 16 esetben, technikai probléma miatt nem tudta visszaküldeni 56 esetben, nem válaszolt 21 esetben.