Ők a Sulinetwork-díj nyertesei 2019-ben
2019/02/13 19:22
3181 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2019. február 12-én az Oktatási Hivatal IV. Országos Szaktanácsadói Konferenciáján került sor az Sulinetwork-díjak átadására. Ebben a szakmai elismerésben olyan pedagógusok és oktatási szakemberek részesülhetnek, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárulnak a digitális írástudás fejlesztésének pedagógiai-módszertani támogatásához, valamint az info-kommunikációs technológia újszerű oktatási alkalmazásainak elterjesztéséhez.

A díjat minden évben legfeljebb három pedagógus nyerheti el. A díjazottak közül legalább ketten a közoktatásban gyakorló pedagógusok, és egyikük lehet olyan közoktatásban dolgozó szakember, aki pedagógus végzettségű ugyan, de szakmai tevékenységét az oktatás más területein fejti ki a közoktatás javára.

Idén immár hatodik alkalommal került sor a díjak kiosztására. Hasonlóan a korábbi évekhez most is három szakember kapta meg az elismerést, akik a szakmai kitüntetés mellett egy kisplasztikát kaptak, amely Szanyi Borbála szobrászművész alkotása.

sndij

Az idei év nyertesei

Dr. Abonyi-Tóth Andor

ELTE Informatika Kar, Média- és Oktatásinformatikai Tanszék
adjunktus

1999-ben szerezte meg okleveles informatika szakos diplomáját az ELTE TTK-n. Ez év szeptemberétől az ELTE TTK Informatika Szakmódszertani csoportjában egyetemi tanársegédként kezdte hivatalos oktatói pályáját, jelenleg az ELTE Informatika Kar, Média- és Oktatásinformatikai Tanszékének adjunktusa.

Oktatási feladatokat lát el a programtervező informatikus BSc/MSc, valamint a tanári MSc, illetve osztatlan tanári szakokon, illetve az Informatikai Kar által indított felsőfokú szakképzési programokban.

Doktori disszertációját 2014-ben védte meg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán. Kutatási területe az internet alapú, együttműködést támogató felületek egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása és tanulásban betöltött szerepének vizsgálata.

Az oktatási alkalmazásokhoz, az informatika szakmódszertanhoz, a média technológiához, a web-es és mobiltechnológiákhoz kapcsolódó kutatás és képzés területén dolgozik, szakmai konferenciák és programok rendszeres előadója, hazai és külföldi projektek résztvevője. Az ELTE első MOOC-jának a Nyílt kurzusok tervezése egyik fejlesztője és facilitátora. Az ELTE T@T Laborjának tagja, valamint az Innovatív Pedagógiáért Társaság (IPET) alapító és elnökségi tagja.

Újabban szívesen foglalkozik a micro:bit eszközben rejlő lehetőségekkel, az informatikai gondolkodás fejlesztésével a fiatalabb korosztály körében is.

Munkásságáról bővebben itt olvashatnak:

Fári János

Kecskeméti Katona József Gimnázium
informatika tanár

Fári János a Kecskeméti Katona József Gimnázium informatika tanára. A verseny indulása óta a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny Bács-Kiskun megyei Regionális Versenybizottságának vezetője.

A Robotcsámborgás projekt kitalálója, aki ezzel a kezdeményezésével hozzájárult, hogy olyan iskolák is kipróbálhassák a robotikát, akik nem rendelkeznek ilyen eszközökkel.

A 2014/15-ös tanévtől kezdődően bekapcsolódott az Országos Versenybizottság munkájába is. Feladatai az első forduló robotos kihívásai voltak. Ötlete alapján a 2015/16-os tanévben a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny új kategóriával bővült.

Létrejött a 0. korcsoport, amelynek elsődleges célja, hogy játékos feladatokkal (Bee-Bot robotokkal) motiválja az 1-2. osztályos kicsinyeket a programozás, robotprogramozás megismerésére.

Több évtizede rendszeres előadója az INFO ÉRA informatika tanári konferenciáknak, ahol az előadások mellett több alkalommal szervezett sikeres robotika bemutatót is.

Rendszeresen megjelenik és kiváló eredményeket ér el hazai és nemzetközi robotika versenyeken tanítványaival. Két diákja a 2013-as ROBOCUPJUNIOR világbajnokságon Eindhovenben világbajnok lett.

Jánossy Zsolt

Gödöllői Török Ignác Gimnázium
tanár, szaktanácsadó, szakértő

Jánossy Zsolt fizika, matematika és angol szakos tanár több, mint két évtizede dolgozik a digitális pedagógia területén oly módon, hogy a tevékenysége nem csak az iskola falain belül ismert és elismert.

A Sulinet portál indulásakor dolgozott a Fizika rovatnak, számos tananyag fejlesztésében vállalt szerepet (pl. Zanza TV), fizika szaktanácsadóként évek óta tart rendszeresen előadásokat pedagógusoknak, az érettségi bizottság tagja.

Részt vett a hazai IntelTeach Essentials tananyag adaptációjában, magyarra fordításában. Képzett projektpedagógus, aki a 2016-os Digitális Témahéten kiemelkedő pályázatával II. díjat szerzett. Az m-learning és a robotika területén több jó gyakorlata is gazdagította a pedagógusok eszköztárát, részt vett az Erzsébet táborok nyári programjában robotika foglalkozásokkal.

2017 óta a Digitális Jólét Nkft. DPMK munkatársa, digitális szakértőként részt vesz az EFOP 3.2.3-as pályázat támogatásában, szakmai események szervezésében, illetve meghatározó szerepet játszott több mint 100 pedagógus angliai és finnországi szakmai tanulmányútjának lebonyolításában és támogatásában.

Jánossy Zsolt a Code Week események aktív résztvevője, a kódolás és a digitális írástudás interdiszciplináris alkalmazásának híve és terjesztője.

Az IPET Innovatív Pedagógiáért Társaság alapító tagja és első elnöke.

A Digitális Témahét 2016-os díjazott projektjéről itt tájékozódhat.

sndij2

A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!

A Sulinet csapata

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen