Ők Rátz Tanár Úr mai utódai
2016/12/02 17:31
1524 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismét kilenc tanár vehette át a másfél millió forintos pénzjutalommal járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amely a hazai természettudományos oktatás és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerésévé vált az elmúlt években. Az idén a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tizenhatodszorra átadott díjat olyan, az iskolák 5-12. évfolyamain, matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanárok kapják meg, akik a tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetségek gondozása terén maradandó életművet alkottak. Az elismerést három, a természettudományos oktatás támogatásában kiemelkedő szerepet vállaló vállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. alapította.

ratz

Hazánk előkelő helyen szerepel az egy főre jutó Nobel-díjasok számában. Amikor világhírű tudósainkról beszélünk, a legtöbbször elfeledkezünk azonban azokról, akik talán a legtöbbet teszik azért, hogy ezek a szakemberek olyan megalapozott tudással rendelkezzenek, ami hozzásegíti őket későbbi sikereikhez. Ők pedig nem mások, mint az őket tanító tanárok. A díj így a 20. század egyik legnagyobb tanáregyéniségének, Rátz Lászlónak is emléket állít, aki a Fasori Gimnázium matematika-fizika szakos tanárként számos világhírű tudóst, többek között Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Harsányi Jánost is elindította a pályáján.  Ez a gondolat hívta életre a díjat, amelyet az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma 2000 óta ítél oda, és melynek a mottója is így szól: „Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem a tanáraik nevét is megismerjük…”.

Az alapítóknak, az Ericsson Magyarországnak, a Graphisoft SE-nek és a Richter Gedeon Nyrt.-nek, minthogy mindhárman a természettudományokhoz köthető területeken tevékenykednek, ezen túl is elemi érdekük fűződik ahhoz, hogy a hazai közoktatás színvonalas maradjon, hiszen az innen kikerülő diákokból lesznek későbbi munkatársaik. A színvonalas oktatás pedig elképzelhetetlen a tanárok áldozatos munkája nélkül.

Éppen ezért a díj legfőbb célja, hogy hozzájáruljon a tanári munka erkölcsi és anyagi elismeréséhez, és hogy példát mutasson más gazdasági szereplőknek is, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást, mert az igazi befektetés a magyar gazdaság számára a tudásban rejlik.

2016. Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanárai

Kémia
Halmi László – Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg
Dr. Zsuga Miklósné Dr. Laczkó Mária – Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma

Matematika
Tarcsay Tamás – SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged
Kónya István – József Attila Gimnázium, Ózd

Fizika
Juhász Nándor és Juhász Nándorné – Szeged, Rókusi Általános Iskola; Szeged, Tisza-parti Általános Iskola
Zsigri Ferenc – ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, Budapest

Biológia
Zolnai Ildikó – Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest
Dr. Jánossyné Dr. Solt Anna – Városmajori Gimnázium, Budapest

 Forrás: http://moderniskola.hu/

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen