Országos Honismereti Tanulmányi Verseny
2016/10/12 08:00
2387 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Országos Honismereti Tanulmányi Verseny indul.

honismeret A verseny célja

Az Országos Honismereti Tanulmányi Verseny célja: Hazánk természetének, történelmének és nemzeti értékeinknek megismertetése, illetve az ismeretek elmélyítése az iskolai tananyag kiegészítéseként, életkori sajátosságok figyelembevételével, érdekes és izgalmas felfedező feladatokon keresztül játékos megközelítésben.

A verseny menete

A verseny a 3-7. évfolyamos tanulók számára kerül meghirdetésre, a versenyben való részvétel nevezéshez kötött.

Nevezési határidő: 2016. szeptember 30. A nevezési határidőt iskolai visszajelzések alapján egy héttel meghosszabbítottuk: 2016. október 7.

A határidők lejárta után a nevezés folyamatosan lehetséges a "Határidő utáni folyamatos nevezés módosult feltételei" részben leírtak szerint egészen a harmadik fordulóig: a forulók közbeni nevezéskor az előző forulók is kitöltendők, így hátránnyal nem jár a határidő utáni nevezés.

A verseny háromfordulós, a tanulóknak fordulónként 19 feladatot kell megoldani.

A feladatok megoldása interneten, egyénileg történik.

Az egyes fordulók kitöltésének kezdődátumai:

 • I. forduló: 2016. október 24.
 • II. forduló: 2016. december 12.
 • III. forduló: 2017. február 13.

A feladatok megoldásának végső dátuma: 2017. április 3.

A verseny lezárása, eredményhirdetés: 2017. április 10.

Nevezés

Nevezni a következő módon lehetséges:

 • Iskolában a tanár által interneten (Nevezési díj befizetése a tanár által összegyűjtve, postai (sárga vagy rózsaszín) csekken, banki átutalással vagy bankkártyával lehetséges)
 • Tanuló egyénileg (szülővel) az interneten keresztül (Nevezési díj befizetése bankkártyával vagy banki átutalással)

A nevezés csak a nevezési díj befizetésével érvényes. A nevezési díj 1200 Ft/fő/tanév.

A feladatok

7 az 1-ben verseny: a honismeret gyűjtőnév alatt 7 tantárgy és ismeretkör feladatait tartalmazza: magyar irodalom, történelem, földrajz, környezetismeret, néphagyomány, hungarikumok, feltalálók. Három fordulóban fordulónként 19 feladat, a tanév során összesen 57 feladat.

A feladatok megoldásánál A-B-C-D válaszokból ki kell választani a megfelelőt.

A feladatok beküldése kizárólag interneten keresztül lehetséges, ebből adódóan a megoldáshoz bármilyen segédeszköz felhasználható, ez egyben egyfajta kutatómunka, felfedező játék is. Egy-egy feladatsor a verseny során tetszés szerint elmenthető, visszanézhető, újra kezdhető és folytatható, amíg a tanuló úgy nem dönt hogy befejezte, és le nem zárja azt.

Feladatsor lezárást követően annak módosítására már nincs lehetőség.

A feladatsorok kiértékelése a tanulói beküldést követően azonnal megtörténik: minden jó megoldás 1-1 pontot ér. A nem megoldott vagy a hibásan megoldott feladat 0 pontot ér.

A tanuló a kiértékelt feladatokat, az esetleges hibákat megtekintheti.

A tanuló az így elért pontjait az internetes rendszerben folyamatosan figyelemmel kísérheti.

Értékelés és nevesített eredmények

A végső pontszám meghatározása: a verseny lezárását követően minden feladatról meghatározásra kerül annak nehézségi foka. A nehézségi fok egy arányszám, mely azt mutatja hogy a versenyzők hány százaléka nem tudta jól megoldani. A nehézségi fokkal súlyozott összpontszám alapján kerül kiszámolásra a tanulók végső pontszáma, mely a helyezések meghatározásához szolgál.

A verseny végén két szinten hirdetünk kiemelt eredményt:

 • megyei összesítések évfolyamonként 1-20 helyezettjei
 • országos összesítés évfolyamonként 1-20 helyezettjei

A fenti helyezéseket elért tanulók oklevelén a megyei ill. országos összesítésben elért helyezésük szerepel.

A versenyben résztvevő többi tanuló emléklapján pedig az elért eredmény százalékos formában kerül feltüntetésre.

Nyeremények

Nevezési ajándék minden tanulónak: minden versenyre benevezett tanuló nevezési ajándékot kap. Az ajándék az első fordulót követően kerül postázásra az iskolákba a regisztrált pedagógus nevére.

Oklevél: a verseny lezárását követően valamennyi tanuló oklevelet illetve emléklapot kap, mely tartalmazza az elért eredményét és amelyet az I-III. helyezettek postai úton is megkapják az iskolán keresztül, a többiek letölthető formában e-mailben.

Értékes nyeremények: a verseny lezárását követően, a legjobb eredményt elért versenyzők között kisorsolásra kerül:

 • évfolyamonként 100-100 db meglepetés ajándék,
 • évfolyamonként 10-10 db könyvjutalom,
 • évfolyamonként 1db tablet, 1db társasjáték, 1db roller

Fődíj - csapatverseny

Az egy osztályból nevező tanulók automatikusan egy csapatot alkotnak. Az alábbi díjakra azon osztályok esélyesek, amelyből minimum három tanuló részt vesz a versenyben. Az osztály pontszáma a tanulók pontszámának átlaga. A díjak a legeredményesebb osztályok között kerülnek kisorsolásra:

 • osztálykirándulás busszal, egyeztetett helyszínre
 • pedagógus részére könyvjutalom (évfolyamonként)

Határon túli nevezésekre vonatkozó kiegészítő feltételek

Határon túli iskolákból nevező tanulók részére a nevezési ajándékot elektronikusan biztosítjuk. A nevezési díj megfizetésére technikai okokból csak bankkártyás fizetési móddal van lehetőség.

Határidő utáni folyamatos nevezés módosult feltételei

A nevezési határidő után a nevezés folyamatosan lehetséges 2017. március 31.-ig a következő feltételekkel:

Amennyiben a nevezés pl. már az első forduló után történik, akkor a tanuló azonnal el tudja kezdeni az első forduló megoldását a honlapon. Ha a nevezés a második forduló után történik, akkor nevezés után egyből megnyílik az első, majd annak lezárása után a második feladatlap is. A feladatok megoldását és értékelését tekintve, valamint a nyereményeket illetően a határidő után nevező tanulókat semmiféle hátrány nem éri, a nyereményekre és az osztálykirándulásra ugyan úgy jogosultak! Az ebben az időszakban nevező tanulóknak a nevezési ajándékot az oldalon letölthető formában tudjuk biztosítani, illetve ők is e-mailben kapnak értesítést a fordulók megnyitásáról.

Támogatás

A nevezési díjak 10%-t minden évben jótékony célra fordítjuk. Az összeg a nevezési határidőig beérkezett nevezési díjakból kerül meghatározásra. A támogatás átadására az I. forduló megnyitását követően kerül sor.

Az idei tanévben az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttatjuk el közös támogatásunkat a rászorultaknak.

Az elmúlt évek támogatásait korábbi évek összefoglalója menüpontban olvashatja.

Jogi vonatkozások

A versennyel kapcsolatos és a honlapon található minden képi és írott anyag a versenyt szervező Proking Hungária Kft. szellemi tulajdona. Azok felhasználása, másolása, sokszorosítása kizárólag a szervező írásbeli hozzájárulásával lehetséges. A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy esetlegesen alacsony számú nevezés esetén a versenyt nem indítja el, ebben az esetben a befizetett nevezési díjakat maradéktalanul 30 napon belül visszatéríti.

A nevezéshez szükséges adatok megadásával és a nevezési díj befizetésével a nevező személy elfogadja jelen szabályzatot.

A versenyzők adatait kizárólag a verseny lebonyolításához kerülnek nyilvántartásba, azok harmadik fél számára nem kerülnek átadásra. Részletesen az adatkezelés menüpont a weboldalon.

Szakmai, pedagógiai háttér

A verseny szakmai, pedagógiai minőségét Kamocsai Antalné „Bonis Bona - A Nemzet Tehetségeiért" díjas tehetséggondozó pedagógus biztosítja.

Információ, segítségkérés

Webcím: www.honismereti-tanulmanyi-verseny.hu

E-mail: info@honismereti-tanulmanyi-verseny.hu

Telefon: 06-30/2630-958 (hétköznap: 8:00 - 16:00-ig)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen