Országos kompetenciamérést tartanak az iskolákban
2013/05/29 10:56
636 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2791 intézmény 3632 telephelyén a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákok a szokásos tanítás helyett feladatokat oldanak meg, mivel ma tartják az országos kompetenciamérést.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a felmérés, a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve – a meghatározott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező. Az idén 278 165 diák vesz részt a kompetenciamérés (a 6. évfolyamon 93 550-en, a 8. évfolyamon 89 747-en, a 10. évfolyamon 94 868-an).

A feladatlapoknak nem céljuk az, hogy minden tanuló könnyen megoldja az azokon szereplő összes feladatot, hiszen az ország legjobb és leggyengébb tanulói is ugyanazt a tesztfüzetet kapják kézbe, és a mérésnek mindegyikükről megfelelően megalapozott eredményeket kell szolgáltatnia. Így nem lehet meglepő, hogy míg egyes tanulócsoportok szokatlanul nehéznek találják a felmérést, mások szerint túlságosan könnyű. 

kisgyermek-kompetenciatesztet-ir-boldogan-mert-tudja

A teljes körű mérések célja a diákok képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése. A magyar köznevelés országos mérési rendszerének kiépítése 2001-ben indult el, és mára már Európa és a világ szakmailag és szolgáltatásaiban legkorszerűbb mérési rendszerei között tartják számon.

Az előzetesen tájékozódni kívánók a hivatal honlapján megtalálják a tavalyi mérési eredményeket. A www.oktatas.hu honlapon elérhető jelentések, elemzések a tanulók, a szülők, az iskolák és azok fenntartóik számára sok szempontú adatokon nyugvó képet adnak az iskolában folyó pedagógiai munka meghatározott részleteiről. Az Oktatási Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy egy iskola pedagógiai munkája pusztán a mérési eredmények alapján teljes körűen nem ítélhető meg, ám a jelentésekben megjelenő adatok a reális kép alapjául szolgálhatnak.

(MTI)