Országos Könyvtári Napok: babáktól a tiniken át a szépkorúakig: vár a könyvtár!
2014/10/10 20:25
576 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Évek óta mintegy ezer könyvtár több mint háromezer programmal csatlakozik az Országos Könyvtári Napokhoz (OKN). A rendszeresen 150 ezer érdeklődő által látogatott eseménysorozatot idén október 13-tól 20-ig rendezik meg, a hívómondat: Találkozunk a könyvtárban!

konyvtar

"Nyitottság jellemzi az OKN idei programjait. Ramháb Mária, az országos programbizottság elnöke beszámolt arról, hogy még nem zárult le az idei regisztráció az eseménysorozatra, de az adatok biztatóak, hiszen a programok száma 2600, a jelentkezett intézmények száma 700 felett van.

"Azt szeretnénk, ha az OKN programjaiból tartós szolgáltatások szülessenek. Így lett a 3 év alattiakra odafigyelve bababaráttá a könyvtárak széles köre, és így vált általánossá az elektronikus információ-szolgáltatás is" - mondta Ramháb Mária. Mint felsorolta, idén például több mint 1200 felnőtt-, 800 kölyök- és 300 tiniprogrammal várják az érdeklődőket, az előadások, beszélgetések száma ezer körül lesz, csaknem félszáz játékot és vetélkedőt rendeznek.

A Találkozzunk a könyvtárban! jelmondathoz kapcsolódva október 13-tól 20-ig kiemelt téma lesz az élő emlékezet, múltunk értékei, az okoskönyvtár, az egészséges életmód. A könyvtárak több településen kilépnek az épületből, az utcán, a plázákban szólítják meg az embereket és hívják fel a figyelmet az olvasás örömére. Október 18-án szombaton a családoké a főszerep, népszerűsítik a társasozás, a zene, a túrázás örömét.

Az OKN-hez kapcsolódó közkedvelt gyerekprogramok közé tartozik a Betűbuli című internetes totó, a több száz csoport részvételével zajló, a tanév végéig tartó kölyök olvasó verseny. Október 17-én Budapesten közös versolvasó villámcsődületet rendeznek, lesz olvasás staféta könyvtáraktól a könyvesboltokig. Az OKN idei arca Rúzsa Magdi.

A hagyományos Könyves Vasárnapot idén október 19-én tartják az OKN keretében, ekkor a könyvtárak országszerte rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal várják a látogatókat.

A sajtótájékoztatón részt vett Biró Albert, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács - Szakértői Tanácsadó Testület elnöke, aki fontosnak nevezte, hogy az elektronikus könyvtárat ne csak a kormány digitalizációs programja alapján képzeljék el, hanem az e-könyv kérdéskör felől is - az OKN-en erről is szó lesz.

"A könyvtárak több látogatót vonzanak a kulturális világban, mint a színházak vagy a mozik. Társadalomformáló helyek, közösségépítő szerepük erősödik a 21. században" - jelentette ki Biró Albert.

Az OKN október 20-án Kecskeméten egy konferenciával zárul. A könyvtárak a itt regisztrálhatnak az OKN-re, itt található a részletes program is.

Forrás: MTI

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen