Ozirisz földjén vetélkedő
2013/09/13 12:24
1858 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Szépművészeti Múzeum egyiptomi vetélkedője. 

A hagyomány szerint Ozirisz tanította meg az ókori egyiptomiakat a földművelésre, neki köszönhették a civilizáció létrejöttét, és hitük szerint Ozirisszá válva nyertek örök életet. A Múzeum egyiptomi vetélkedője azért róla nyerte nevét, mert az ő földjén kialakult kultúra tárgyi emlékeit, szellemi örökségét dolgozza fel. Az egyiptomi program részeként megrendezésre kerülő vetélkedő idén a stílusok tanulmányozását tűzte ki célul, melyben ismét gyermekek kalandjait elmesélő történetek segítenek a csapatoknak.

ozirisz-520

A vetélkedő 3 fordulóból áll, és döntővel zárul, ahol 10 csoport mérheti majd össze tudását. A jelentkezők a tanév folyamán háromszor kapnak feladatsorokat , melyek segítik felkészülésüket és a visszaküldött megoldásokkal egyúttal selejtezőként is szolgálnak. A résztvevők nem csak az ókori egyiptomi kultúra átfogó ismeretére tesznek szert, az iskolai tananyagnál mélyebb szinten, hanem a feladatokon keresztül az ország egyetlen nagy Egyiptomi gyűjteményét is játszva ismerhetik meg.

  • Csoportok maximális létszáma: 10 fő
  • Életkor: 5-12. osztály (10 – 18 év)
  • Nevezés határideje: 2013. október 1.
  • A vetélkedő döntője nyilvános, várható időpontja : 2014. május
  • Részvételi díj: ingyenes
  • Információ és jelentkezés: dr. Győry Hedvignél az egyip@szepmuveszeti.hu címen vagy hétfőn, kedden és csütörtökön 9.00 – 16.00 óra között a 428 2078-as telefonszámon.

Az egész éves felkészülés a remények szerint nem csak azokban hagy majd maradandó élményt, akik a végén összemérik tudásukat, hanem valamennyi résztvevőben, legyen az diák vagy tanár. Az ismeretanyag az iskolai, ókori egyiptomi tananyagra épül, de azon számos ponton túlmutatva bővíti az ott szerzett ismereteket. Az életkori sajátságokat figyelembe véve kutatásra, logikus, innovatív gondolkodásra késztet, ugyanakkor fejleszti a manuális képességeket, a gyakorlati érzéket és kreativitást is. A csoportmunka segíti a csapatszellem kialakulását, és tapasztalatot nyújt a team munkához.

További információkat itt lehet találni:

www.szepmuveszeti.hu/muzped_vetelkedok#ozirisz