Kezdődik a parlagfű szezon!
Sulinet
2012/07/26 12:05
1330 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Gyorsítani kell a parlagfűirtást, mert rövidesen indul a tömeges virágzás.

parlagfu_01_520

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az idén is működteti telefonos bejelentővonalát (+36-80-204355) és internetes bejelentőlapját.  Hangsúlyozzák, hogy a  parlagfű elleni küzdelemben akkor lehet lényeges eredményt elérni, ha a bejelentők azokra a területekre koncentrálnak, ahol a parlagfű a legnagyobb számban fordul elő.  Ha valahol egy pár négyzetméteren találunk parlagfüvet, és a tőszám nem több, mint száz, ott a gyomokat kézzel ki lehet húzgálni. Ez sokkal gyorsabb, mint a fertőzést számítógépen vagy telefonon keresztül bejelenteni. Felhívják a figyelmet az óvatosságra: ha a parlagfű már virágzik, ne nyúljunk hozzá, mert a virágpora bárkiben kiválthatja az allergiát! Viszont néhány száz m2-nyi parlagfűvel már nem olyan könnyű megbírkózni, különösen akkor, ha nem megközelíthető helyen vagy magánterületen mutatkozik.  

A parlagfű elleni föllépésnek nem használ, ha a lakosság olyan gyomos területeket jelent be, ahol nem parlagfű, hanem pl. feketeüröm, disznóparéj, libatop, vadkender található. Aki nem biztos a parlagfű fölismerésében, az a hatóságok fölösleges terhelésének elkerülésére az interneten vagy könyvekben található képek, leírások alapján ellenőrizze, milyen növénnyel találkozott. A parlagfű a legnagyobb számban mezőgazdasági területeken (főként parlagföldeken, gabonatarlókon és fertőzött napraforgótáblákon) tenyészik. Innen származik a pollenterhelés legalább 90 %-a. Hangsúlyozzák, hogy a lakosok akkor tehetnek a legtöbbet a parlagfű ellen, ha nemcsak a belterületekre figyelnek, hanem kimennek a határba is, és följegyzik, lehetőleg le is fényképezik a parlagfüves földeket. Magyarországon szinte minden település határában lehet találni hektáros parlagfüves földeket, amelyeken sok hektáron, milliószámra tenyészik a legveszélyesebb allergén növény, amelynek pollenjét a szél a települések belsejébe is nagy mennyiségben szállítja. Sajnos, a földhivatalok személyi állományát az utóbbi években olyan mértékben csökkentették, hogy maguk képtelenek a parlagfüves területek földerítésére. Tehát most a lakosság közreműködése nélkül lehetetlen a parlagfüves mezőgazdasági területek visszaszorításában eredményt elérni.  

Az egyesület reméli, hogy a földhasználók parlagfű-mentesítésre vonatkozó jogszabályokat az előző évekhez képest komolyabban veszik, és időben eleget tesznek a kötelezettségeiknek. Elvárható, hogy a gazdálkodók gondoljanak a másfél millió allergiás szenvedéseire. De a védekezés az ő érdekük is - és nemcsak a büntetés miatt, hanem azért is, mert a parlagfű a terméshozamukat is jelentősen csökkenti. A parlagfű elleni védekezést föl kell gyorsítani, mivel egyes helyeken már mutatkozik virágzó növény, és néhány héten belül az egész országban megkezdődik az intenzív virágzás, és minden esély megvan rá, hogy az előző évekhez hasonlóan augusztus derekán pollenriasztást kell majd kiadni.

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

Forrás - MTI, OS