Példa nélküli együttműködés
Sulinet
2012/07/10 12:58
680 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hazai felsőoktatásban eddig példa nélküli együttműködést szentesített július 9-én a Miskolci Egyetem két kassai egyetemmel: a Kassai Műszaki Egyetemmel és a a Safárik Egyetemmel. Az országhatárokon átnyúló egyetemi szövetség legfőbb célja egy közös tudáscentrum kialakítása. A megállapodás többek közt lehetőséget teremt majd közös oktatási tevékenységek kialakítására is, beleértve a diplomák kibocsátását.

diakok_003_520 A három felsőoktatási intézmény az európai oktatási, kutatási térséghez való csatlakozás minél hatékonyabb megvalósulása, valamint országaik és régióik tudományos, kulturális és szellemi megújulása érdekében kötött együttműködést.

Egy közös tudáscentrum kialakítását tűzték ki fő célul, amely a tudományos kutatás területén folyó együttműködésen alapul.
A Miskolci Egyetem hosszú évek óta ápol szoros együttműködést mindkét kassai egyetemmel, azok fő képzési profiljának megfelelően elsősorban a mérnöki, az egészségtudományok, a jogtudományok és a bölcsészettudományok területén. Ezt jelenleg főleg közös konferenciák, pályázatok, oktató- és hallgatócserék jellemzik.

A mostani megállapodás lehetőséget teremt majd közös oktatási tevékenységek kialakítására, beleértve a diplomák kibocsátását is, közös kutatói munkahelyek létrehozására, a kutatások elősegítésére, projektek indítására, tanfolyamok szervezésére, miként az oktatói és a hallgatói mobilitás fokozására, vagy a partneregyetemek tudományos és képzési területeire vonatkozó közös adatbázis kifejlesztésére is.

A határozatlan időre szóló együttműködés tartalmának megvalósításához mindhárom fél előkészíti anyagait az oktató- és kutatócserék rendszerének fejlesztésére, az egyéni és közös kutatási programok támogatására. A felek közreműködnek közös érdekeltségű oktatási és kutatási programokban, és különösképpen támogatják majd a szövetség keretében elért eredmények publikálását.

Forrás - Edupress