Pomodoroval a halogatás ellen
2019/09/16 08:00
4284 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A halogatás a legnagyobb ellenségünk, akár tanulásról, akár munkáról, akár takarításról vagy egyéb nem kívánatos tevékenységről van szó. Mint kiderült, ha valami olyan dologgal foglalkozunk, amit igazán nem szeretünk, akkor ez stimulálja a fájdalomközpontot, amire agyunk válaszreakciója az, hogy az agy másra tereli a figyelmet. Ettől szinte rögtön jobban érezzük magunkat.

pomodoro

A probléma ezzel az, ha hagyjuk, és tényleg máshoz látunk hozzá, akkor ez egy idő után rendszeressé válik, vagyis amit elkezdünk halogatni, azt folyamatosan ’tolni fogjuk’ magunk előtt.

Mi tehetünk a halogatás ellen?

Hatékony módszer a Pomodoro-technika, amely az olasz származású üzletember Francesco Cirillo nevéhez fűződik. Cirillo az 1980-as években dolgozta ki ezt a technikát, ugyanis a vizsgaidőszakban nagyon sok ideje ment el – tanulás helyett – más tevékenységekre pl. telefonálás, főzés, pakolás. Ennek ellensúlyozására kezdte el használni a pomodorot, amely egyrészt segít az időbeosztásban, másrészt pedig növeli a hatékonyságot.

Mi a Pomodoro-technika lényege?

A pomodoro olaszul paradicsomot jelent, de a módszer a hasonló alakú konyhai időmérőről kapta a nevét.

pomodoro2

Ha megvan a ’nemszeretem’ feladat, akkor gondold végig, mennyi időt venne igénybe, hogy elvégezd! Ez segít megtervezni, hogy hány pomodorora lesz szükséged. Például, ha másfél órát szánsz rá, akkor ez 4 pomodoroba fér bele.

  1. Állítsd az időzítőt 25 percre! Ajánlom erre az Online-Stopwatch alkalmazást.
  2. Kapcsolj ki minden olyan eszközt, alkalmazást, amely megzavarhatja a figyelmedet pl. telefon, TV, Facebook, Messenger, Instagram!
  3. Fókuszálj az adott témára! Csak 25 perc.
  4. Ha az idő véget ért, akkor jöhet a jutalom! Csinálj valami olyan dolgot, amit szeretsz, hallgass meg egy számot, nézz meg egy videóklipet!

A 25 perces periódust követően érdemes egy kicsit leállni, persze ha nagyon belejönnél, tovább is végezheted az adott feladatot, de aztán tarts pihenőt. Erre azért van szükség, mert a tanulás nem pusztán akkor megy végbe, amikor valamire nagyon összpontosítunk, hanem akkor is, amikor lazítunk. Ilyenkor szilárdul meg a tudásunk, és értjük meg igazán az anyagot. Éppen ezért növeli a hatékonyságot, ha valami más tevékenységet végzel a pomodorok közötti szünetben, mint amivel a 25 perc alatt foglalkoztál.

Amennyiben esszét írtál, akkor inkább csinálj valami mást, mondjuk, mozogj egy kicsit vagy hallgass zenét!

Ha sok dolgod van a pomodorok közötti időszak átlagban legyen 3-5 perc. Ha több időd van, lehet 10-20 perc is a pihenés, csak ettől ne legyen több, mert kiesel a ritmusból, és ismét győzedelmeskedik a halogatás.

Négy pomodoro után érdemes hosszabb szünetet tartani, ez lehet akár 30 perc is. Ezalatt az agyad befogadja az információkat és rápihen a következő pomodorora, aztán indulhat ismét a munka!                                                                                                                                                               

Tóth Boglárka

Forrás:

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen