Próba, szerencse
Buzál Csaba
2004/11/03 00:00
563 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az új munkatársakat gyakran próbaidőre veszik fel a cégek. Alaposan figyelik munkáját, élesen kritizálják teljesítményét - miközben az új munkatársi közösségbe sem könnyű a beilleszkedés...

A sikeres karrierindítás érdekében fontos, hogy tudatosan készülj a próbaidő megpróbáltatásaira. Gyakori ugyanis, hogy az - általában három hónapos - kezdeti fázist követően egyszerűen elküldik az újonnan felvetteket, mert nem illeszkedtek be az új közösségbe, vagy személyiségük és munkastílusuk nem felel meg a munkaköri elvárásoknak.
A próbaidő alatt ezért fokozottan figyeljetek arra, hogy ne vétsetek a vállalati kultúra íratlan szabályai ellen, és igyekezzetek megfelelni főnökötök várakozásainak. Már az első nap is döntő lehet. Rendkívül kínos például, ha valaki alulöltözötten vagy túl elegánsan jelenik meg az új munkahelyén. Ajánlott a visszafogott, nem feltűnő ruhadarabok választása, hogy a kellemetlen első benyomást elkerüljük. Fontos, hogy igyekezzetek megjegyezni a kollégák nevét már az első napon. Ha a bemutatkozáskor nem értettétek, akkor inkább kérdezzetek rá azonnal. Fontos, hogy a munkatársak érezzék, érdeklődtök irántuk.
A próbaidő egyik alapszabálya: kérdezni, kérdezni, kérdezni. Már az első napon érdemes minél több kérdést feltenni. Az új főnökkel azonnal ajánlatos tisztázni, hogy mik lesznek a feladataid, mi lesz a hatásköröd és felelősséged. Fontos tudni, hogy próbaidősként kihez fordulj, ha nincs jelen a közvetlen felettesed. Ezzel egyrészt az is elkerülhető, hogy állandóan a főnököt kelljen nyaggatnod, és tudsz folyamatosan dolgozni is.
Már az elején érdemes kifaggatnod a kollégákat a munkahelyi szokásokról. Az újonnan érkezettek gyakran észre sem veszik, hogy vétenek a megszokott normák ellen. Az alkalmazkodást szolgálja a vállalati dokumentumok mielőbbi elolvasása. Sose sajnálj néhány órát arra fordítani, hogy kutakodj és olvasgass, például az éppen futó, vagy a közelmúltban lezárt projektekről. Érdemes már a főnökkel folytatott első beszélgetésen rákérdezni arra, hogy a felettes miben méri a sikert, melyek a legfontosabb elvárásai, így mindig tisztában lehetsz a követelményekkel.

Ajánlott, még a próbaidő alatt egy "belső ellenőrzést" végrehajtanod. Félidőben ülj le az új főnökkel, és kérdezd meg, mennyire elégedett a munkáddal. A felettes számára általában nem visszatetsző, ha beosztottja ilyen beszélgetést kezdeményez. Az esetleges kritika után pedig még bőven van időd arra, hogy változtass viselkedéseden vagy munkastílusodon. A próbaidő így mindkettőtök számára nagyon hasznossá válhat, és megnyílhat az út az állandó státusz kialakítása előtt.