Pünkösdi programok országszerte
2012/05/25 08:00
3526 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Gyereknap és a Pünkösd is alkalmat kínál a kimozdulásra. Országszerte számos program és rendezvény kínálkozik a kikapcsolódásra. Összeállítottunk egy tízes listát, amiből csemegézhettek.

punkosdoles_520

Nincs olyan nagyváros az országban, ahol ne készülnének a Pünkösdre. Mi Zalakaroson, Szentendrén, az Őrségben, Kecskemét környékén, a Balaton partján, Szegeden, Parádfürdőn, Egerben, Hollókőn és Nyíregyházában kínálunk programokat.

Pünkösdi Piknik és Gyermeknap – Zalakaros

Szombat, vasárnap és hétfőn várja rendezvényeivel az érdeklődőket Zalakaros Dísz terén a megrendezésre kerülő programsorozat. Az idei program középpontjában a gyerekek állnak, hiszen idén egy hétvégére esik a pünkösd és a gyermeknap. A kirakodó vásárokban és a kézműves házakban lehet majd vásárolni, hagyományos pünkösdi bál pedig éjfélig eltart majd, így mindenki rophatja a táncot, aki csak szeretné.

További információ a honlapon.

Pünkösdi Sokadalom

Május 27-én és 28-án, vasárnap és hétfőn is színes programsorozattal várja látgatóit a szentendrei Skanzen. A népművészet és a folklór jegyében megrendezésre kerülő pünkösdi játékok kicsiknek és nagyoknak is kikapcsolódást nyújtanak. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján, valamint Magyarország nemzeti jegyzékén szereplő hagyományőrző közösségek adják át tudásukat az érdeklődőknek. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége évek óta szervezője a Pünkösdi Sokadalomnak. Albán, bolgár és török zenészek és Magyarország 11 szellemi kulturális örökség-eleme is látható lesz. Érdemes ellátogatni!

Információk a honlapon.

Virágzás napjai

„Emberi találkozó a művészetek fényénél” – ez a jelmondata a tizenkilenc éve megrendezésre kerülő őrségi pünkösdi ünnepnek. Az Őrségben, a Tele Házban kerül megrendezésre a négy napos programsorozat május 25. és 28. között. A programok között találhatunk kiállításokat, színházi darabokat, mozielőadásokat, komolyzenei programokat, de lesz játszóház, és „gondolkodó együttlét” is.

A részletes program itt érhető el.

Az Őrségi Tele Ház honlapja.

Pünkösd a Kerekerdő Kalandparkban

„Magyarország legtölgyesebb kalandparkjában”, Kecskeméttől csupán 15 kilométerre fekszik a Kerekerdő Kalandpark, mely erdei kötélpályával, íjász pályával, tanösvénnyel, ugráló asztallal, állatsimogatóval, airsoft játékkal és manópályával várja az ide utazó gyerekeket és családjaikat. Ha a rengeteg játék önmagában nem lenne elég, számos hagyományos pünkösdi játékkal vár mindenkit a kalandpark.

A kalandpark honlapja.

Pünkösd a Badacsonyban

A Badacsonyi Régió pünkösdi rendezvénysorozatában a hagyományoké és a népszokásoké a főszerep. A Rózsakőnél pünkösdi eljegyzési ceremóniára kerül majd sor, hiszen a pünkösd egyben a termékenység és a párválasztás ünnepe is. Bepillanthatunk Fiatal Művészek Fesztiválja rendezvénysorozatba is, de láthatunk kézműveseket, fazekasokat, kosárfonókat, gyertyaöntőket, ékszerkészítőket, bábkészítőket, bőrműveseket, szalmafonókat, fafaragókat és gyöngyfűzőket is. A Dísztéren pillanthatunk be a hagyományos foglalkozást űzők munkájába és vásárolhatunk portékáikból. A mesterségeket mi magunk is kipróbálhatjuk. 

Részletes programajánló és még több program a térségben itt érhető el.

Szegedi Hídivásár

vasar_200 Az ország egyik legnagyobb hazai kézműves kirakodóvásárába és bemutatójába kínál bepillantást a szegedi hídivásár. A Híd utcában közel egy kilométer hosszan sétálgathatunk és nézelődhetünk a szemlére bocsátott portékák között. A vásár az Öreg-hídba torkollik, innen származik a rendezvény megnevezése. Május 21-én tartjuk Szeged város napját, melyre a lakosság nagy rendezvénysorozattal készül évről évre. Ennek egy részletét képezi a pünkösdi hídivásár. A nézelődést zenészek és mutatványosok színesítik, csepűrágók pedig szórakoztató előadásokkal kötik le a legkisebbek figyelmét. De láthatunk itt bábosokat, mutatványosokat, gólyalábon egyensúlyozókat, érdemes ellátogatni!

A részletes program itt olvasható.

Pünkösdi Palóc Piac

Parádfürdőn előadásokkal, bemutatókkal és közönségtalálkozókkal várja az érdeklődőket a Pünkösdi Palóc Piac. A rendezvénysorozat címe: Magyar Agyak Találkozója - magyar feltalálók, fejlesztők előadássorozata, így a hagyományos kirakodóvásár mellett fontos információkat is szerezhetünk.

További információk itt találhatók.

Érsekkerti Pünkösdi Fesztivál

Részletes és sokszínű programot készített az Érsekkerti Pünkösdi Fesztivál. Színház, kézművesek, gyermekjátszó és vidámpark is lesz a fesztiválon, ráadásul egy meglepetés is várja a látogatókat. Az egri pünkösd az ízeket sem elejti ki, finom magyaros ételeket, kürtös kalácsot, lángost és gasztronómiai ínyencségeket is fogyaszthat az érdeklődő. A nézelődés és ebéd után pedig fellép a MAKÁM együttes.

A rendezvény részletes programja és még több információ ide kattintva tekinthető meg.

Pünkösdölés Hollókőn

Hétfőn egy hagyományőrző pünkösdi mulatságba csöppenhet, aki ellátogat a hollókői Ófaluba. Palóc szőttesek, gyerek néptáncosok, mondókák, népdalok is lesznek, meg persze kézműves vásár és a palóc ételek is bemutatásra kerülnek. A Hollókői Várban-várjátékokban vehet részt, akinek kedve van, ugyanitt viselet és fegyverbemutató is lesz, sőt, ügyességi, lovagi tornára is sor kerül majd. A zászlóforgatás, ágyútűz és a hadizsákmány szerzés is elmaradhatatlan kelléke a vitézi életnek, amiből a boszorkányok, és az udvarhölgyek sem maradhatnak ki. Mindez persze a közönség bevonásával történik, így mindenképpen érdemes lesz ellátogatnia  Hollókőn tartózkodóknak.

Még több információ itt.

Pünkösd a sóstói múzeumfaluban, Nyíregyházán

Sóstófürdőn, a Tölgyes utcába érdemes elsétálni az itt tartózkodóknak. A Sóstói Múzeumfalu hagyományos pünkösdi ünnepléssel készül: lesz pünkösdi királynéjárás, majd a legények sorából a pünkösdi király választása a Margaréta Néptánccsoport bemutatásában. Délután a területet "megszálló" Nyírtéti Öregmotorosok "fémlovai" bemutatójára és pünkösdi viadalára kerül sor.

Információk itt.

Még több információ az utisugo.hu és az utazzitthon.hu honlapokon.

A kép forrása.

A kép forrása.

Te mész valahová Pünkösdkor? Mit szoktál ilyenkor csinálni? Kíváncsian várjuk kommentedet!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen