Rajz- és fotópályázat a környezetkímélő közlekedési módokról
2012/06/15 08:00
2462 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közösen hirdeti meg a szeptemberi Európai Mobilitási Hetet beharangozó, hagyományos rajz- és fotópályázatot.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatának idei jelmondata: „Mozdulj a jó irányba!”.

A pályázaton a mottóhoz kapcsolódó üzenetet megjelenítő rajzokkal, fotókkal és egyéb alkotásokkal vehet részt az óvodástól középiskolásig öt korosztály, közösen készített művekkel családok is indulhatnak. Fontos elvárás, hogy az alkotásokban határozottan jelenjen meg a „jó irány”, a pályázó elképzelése az élhető városról.
bicikli_001_520

A pályázat kiírói arra ösztönzik a gyermekeket és felnőtteket, hogy közlekedjenek környezetbarát módon: gyalog, biciklin vagy tömegközlekedéssel. A szülőket arra buzdítják, hogy ismertessék meg gyermekeikkel a tömegközlekedési lehetőségeket, mutassák meg nekik, hogyan kell gyalogosan vagy kerékpárral helyesen közlekedni, segítsék a fiatalok önálló utazási készségének fejlődését.

A motorizált járművek, különösen a személygépkocsik előnyben részesítése a városi közlekedésben komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések, a szennyezett levegő okozta légzőszervi betegségek, a közlekedési zsúfoltság miatti stressz, az alvászavarokhoz, zaklatottsághoz vezető zajszennyezés, a mozgásszegény életmód miatti túlsúly vagy az egyre szélesebb kört érintő szív- és érrendszeri problémák. Az autó helyett az energiakímélő és kevésbé ártalmas közlekedési módokat választva tehát a közlekedők az egészség megőrzése, a környezeti állapot javítása, a természeti értékek védelme mellett döntenek.

Az alkotásokat összesen hat (korosztályonként egyéni és családi) kategóriában értékelik. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral jutalmazzák. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján különdíjak (rollerek, multimédiás eszközök, könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak. A díjátadó ünnepség az idén tízedik alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Hét (2012. szeptember 16-22.) programsorozatának eseménye lesz. A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendeznek.

A pályázatok postára adási, e-mailes beküldési határideje: 2012. június 29. 24:00

Részletes pályázati kiírás és további információ: http://emh.kormany.hu/palyazat

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen