Ramadán fesztivál
2012/07/26 08:00
1117 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A négynapos programsorozat második alkalommal kerül megrendezésre az MKVM szervezésében a muszlimok legszentebb ünnepe, a Ramadán alkalmából. A Ramadán Kert egy nyitott hely, ahol július 27-től kezdve négy egymást követő pénteki napon az arab és az iszlám világ számos arcával lehet találkozni.

Napnyugta után a muszlim közösségek csoportos étkezést, iftárt szoktak tartani, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat is. Ennek jegyében a programsorozat részeként is minden alkalommal lesz napnyugta után közös étkezés, egy eredeti stílusban berendezett marokkói sátorban. Az autentikus menüben egy gazdag marokkói leves (Harira), datolya, gyümölcslevek, édességek, menta tea kaptak helyet, és nem hiányozhat a vízipipák jellegzetes illata sem. Délutánonként a gyerekek a papírlámpást készíthetnek az Amarant Egyesület workshopján, az arab és iszlám kultúra geometrikus mintázataival és motívumaival díszítve, melyeket a foglalkozás végeztével haza is vihetnek, vagy ajándékozhatják az esti rendezvény résztvevőinek. Amíg a lámpás készül, a gyerekek megismerkedhetnek az arab betűk, a kalligráfiák, és az arabeszkek szépségével. A napnyugtakor kezdődő estek házigazdájaként a marokkói Saïd Tichiti és zenekara, a Chalaban együttes a közös étkezések után változatos zenei utazásokra invitálja a nézőket. Minden alkalommal különböző vendégművészeket hívnak meg a magyar jazz és ethno zenei szférából, akik a tradicionális észak-afrikai berber és gnawa zenét virtuóz világzenévé varázsolják. Július 27-én fellép a Dresch Mihály nevével fémjelzett Tariqa, majd az egymás követő alkalmak során a Chalaban zenél Szalai Péter tablás, ütőhangszeres, majd Balogh Kálmán cimbalmos és végül Majda Guessus (MAR) énekes közreműködésével.

A programsorozathoz csatlakozva a nemzetközi civil hálózatként a kultúrák közötti párbeszéd elősegítését célzó Anna Lindh Alapítány magyarországi hálózata délutánonként az arab képzőművészet motívumait bemutató, gyerekeknek szóló foglalkozásokkal, esténként pedig a világzene legnagyobb nemzetközi seregszemléje, a WOMEX és az IMZ Media Center "World Music on Tour" c. zenés dokumentumfilm gyűjteményéből ingyenes vetítésekkel színesíti a Ramadán Kert programját. A filmek eredeti nyelven láthatóak, a vetítések szervezője a  Palantírfilm Vizuális Antropológia Alapítvány.

Részletes program az esemény facebook oldalán:  http://www.facebook.com/events/502532273106739/ és a szervezők hivatalos oldalán:  www.alf.org.hu.