2021-ben ismét rekordot döntött az idén 10 éves EU CodeWeek!
2022/02/07 08:00
1519 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2021.09-24 között, a virtuális és jelenléti eseményeket egyaránt felvonultató CodeWeek-en a tanárok, az oktatók, a különböző szervezetek és a lelkes programozók rekordszámú, összesen 78 000 a kódoláshoz kapcsolódó tevékenységben vettek részt. A lelkes önkénteseknek a pandémia ideje alatt számos kihívással kellett megküzdeniük, de mindezek ellenére 79 országból 4 millió ember csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy mindenkihez közel hozza a programozást és a számítógépes gondolkodást. Az eseményt idén tizedik alkalommal, 2022. október 8. és 23. között rendezik meg.

vágott

A Code Week olyan alulról szerveződő önkéntes mozgalom, mely szeretné eloszlatni a programozást körülvevő mítoszokat, együtt gondolkodó alkotó, kreatív közösséget formálva az érdeklődőkből segít megérteni a digitális technológiáknak a társadalomra és az emberek életére gyakorolt hatását. Az CodeWeek események középpontjában a programozáson és az egyéb digitális technikai jellegű tevékenységeken keresztül a kreativitás, a problémamegoldás és együttműködés áll bemutatva minden korosztálynak, hogy hogyan válthatják valóra elképzeléseiket a programozás segítségével. A Code Week az elmúlt öt év során immár 15,5 millió emberhez jutott el világszerte. Jól mutatja a Code Week növekvő népszerűségét, hogy a 2013-ban még 10 000 résztvevővel mindössze 3000 tevékenységre került sor.

A Code Week sikerének középpontjában a tanárok állnak

A programozási hét segítségével a tanárok könnyedén integrálhatják a programozási tevékenységeket tanóráikba, arra ösztönözve diákjaikat, hogy új készségeket sajátítsanak el, és felkészíthetik őket arra, hogy a technológia segítségével a való életben felmerülő konkrét problémákat oldjanak meg. 2021-ben a tevékenységek 88%-ára iskolákban került sor, a résztvevők átlagéletkora pedig 11 év volt. A résztvevők 49%-a volt lány. A legnépszerűbb témák közé tartoztak a játékos, illetve a számítógép nélküli programozási tevékenységek, valamint a programozási alapfogalmak bemutatása, a játéktervezés, az adatmanipuláció és a kiterjesztett valóság.
A közösség tanárai egyúttal aktív tanulók is, akik lelkesen alkalmazzák az innovatív tanítási módszereket órai munkájuk során. 2019 óta több, mint 20 000 tanár vett részt a CodeWeek különböző képzésein. 2021-ben az EU Code Week a Mesterséges intelligencia alapjai az iskolában című tömeges online kurzus arra összpontosított, hogyan lehet a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségeket beépíteni a tanítási gyakorlatba. A Code Week Online Bootcamp MOOC az óvodapedagógusoktól a középiskolai tanárokig minden tantárgy oktatóinak kínált hasznos forrásokat, konkrét óravázlatokat és eszközöket és módszereket ahhoz, hogy megkedveltessék a diákokkal a kódolás, programozás tanulását.

A 10 ország, ahol a tevékenységek száma meghaladta a 1000-et

2021-ben abszolút számokban Törökország (27 000), Olaszország (18 000) és Lengyelország (15 000) rendezte a legtöbb tevékenységet. További aktív országok közé tartozott Görögország (2300 tevékenység), Ausztria és Románia (1800–1800), Magyarország (1400), Horvátország, Németország és Spanyolország (egyenként 1000-1000). Az egy főre eső tevékenységek számát tekintve 2021-ben a három élen álló ország Monaco, Málta és Észtország volt.

Code Week 4 All

A Code Week 4 All Challenge (CodeWeek mindenkinek) kihívás keretében a tevékenységeket szervezők vették fel egymással a kapcsolatot, hogy kicseréljék tapasztalataikat és szövetségeket hozzanak létre. 2021-ben 3600 szövetség alakult és 800 felelt meg a kihívás feltételeinek (legalább 10 közös tevékenység létrehozása vagy legalább 3 résztvevő ország egy tevékenységben), tagjaik pedig természetesen elnyerték a CodeWeek Kiválósági Tanúsítványát.

A CodeWeek podcastjai a digitális technológiákról és oktatásról

2021-ben született meg az EU Code Week podcast-sorozat, amelyben Arjana Blazic és Eugenia Casariego a Code Week csapatának tagjai olyan témákról beszélgettek vendégeikkel, mint például a robotika szerepe az oktatás színvonalának fejlesztésében, a kódolás szerepe a zenében, a játéktervezés és a gamifikáció használata a tanórákon. Minden kedden új epizód jelenik meg.

Code Week Hackathonok 6 országban

Görögország, Írország, Olaszország, Lettország, Lettország, Románia és Szlovénia több, mint 300 középiskolás diákból álló csapata versenyzett a 2021-es EU Code Week hackathonokon. Mentorokkal találkoztak, workshopokon vettek részt, és olyan kihívásokra dolgoztak ki megoldásokat, mint az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem, a fiatalok álláskeresésének segítése, a civil szervezetek és a helyi élelmiszertermelők összekapcsolása stb. Az egyes országok győztes csapatai részt vettek az EU Code Week hackathon döntőjén, ahol projektjeiket nemzetközi zsűri bírálta el. A győztes a szlovén Strassuim csapat lett. 

Az Arab Kódhét születése 2021-ben

2021-ben az Arab Oktatási, Kulturális és Tudományos Szervezet (Arab Organisation for Education, Culture and Science - ALECSO), a Tunéziai Oktatási Kezdeményezések Szövetségével (Tunisian Association for Educational Initiatives) együttműködve útjára indította az Arab Kódhetet. Az EU és az Arab Kódhét közös célja, hogy vidám és szórakoztató módon tegye könnyebbé a programozás tanulását és megértését mindenki számára.

A 2022. október 8. és 23. között megrendezendő eseménysorozattal a Code Week 10. évfordulóját ünnepli

1

Idén októberben a közösség a CodeWeek a 10. „születésnapjára” készül. Egész évben különleges jubileumi tevékenységeket, eseményeket, kihívásokat szerveznek, kezdve az u.n. Tortakihívás-al. Itt az analitikus gondolkodás segítségével meg lehet sütni a Kódhét születésnapi tortáját és az eredményt (természetesen csak virtuálisan) meg lehet osztani a Facebook közösségi oldalakon a bejegyzésben a  #CodeWeek10-et használva. 

Az EU Code Week

Az EU Code Week az Európai Bizottság által támogatott kezdeményezés, amelynek célja, hogy a programozást és a digitális jártasságot szórakoztató és érdekes módon, tanárok és lelkes programozók bevonásával az egész világon mindenkivel megismertesse. Egyúttal hozzájárul az EU digitális évtizedének célkitűzéseihez, amelynek eredményeként a tervek szerint az unió népességének 80%-a sajátít majd el digitális alapkészségeket.

Látogasson el Ön is a CodeWeek magyar nyelven is elérhető oldalára, ahol további hasznos és érdekes információkat, azonnal felhasználható anyagokat talál! Csatlakozzon a közösséghez, vegyen részt az eseményeken és ünnepeljük együtt a 10 éves CodeWeek-et!

Felhasznált kép: a Pexels odaláról

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen