Robotok Hajdúböszörményben
2014/05/11 08:00
1097 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismét megrendezésre kerül Hajdúböszörményben 2014. május 31-én szombaton a Robotolimpia, a rendező intézmény Tanévzáró Robot Party elnevezésű programja keretében. A versenyről Oláh Tibor főszervezőt kérdeztük.

A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanárai és diákjai második éve rendezik meg az általános iskolás és középiskolás csapatok számára a versenyt. Alapvetően 3 fős csapatok indulását várják, de a helyszínen a szurkolókat is örömmel látják. A tervek szerint LEGO sarok is berendezésre kerül, valamint bemutatót tartanak az intézmény volt diákjai, akik most a BME-n tanulnak, és a Magyarok a Marson versenyen indulnak.

Idén nevezni 2014. május 16. éjfélig lehet az olaht@bighb.hu e-mail címen. A nevező csapatok a következő adatokat küldjék el:

  • csapat neve;
  • az oktatási intézményük neve;
  • a csapattagok neve és évfolyama;
  • a felkészítő tanár neve;
  • a csapat elérhetősége (e-mail címe);
  • mely versenyszámokban kívánnak indulni.

robotolimpia

A feladatok

A feladatok részletes leírása itt megtalálható. Akik a korábbi évben is indultak már a rendezvényen, azok számára is érdemes újra alaposan tanulmányozni a feladatok leírását, mivel azok egy kicsit változtak, finomodtak.

A már hagyományosnak tekinthető akadályfutás elbírálása már egy kicsit szigorúbb. A rögzített, 1 cm magas fekvő akadályokon át lehet kelni, de a 12 cm széles, 16 cm magas falakat meg kell kerülni. Az álló akadályok mellett 55 cm hosszú billenőek is vannak. Az utóbbi kettő leküzdésénél a pályáról való letérést szigorúbban veszik idén.

A célbadobás során egy szabványos pingponglabdát kell öt alkalommal a célterületre „dobni”.A célbadobás feladat pontszámítása egy kicsit bonyolult, de a lényege, hogy mind az 1-es, mind a 2-es területből célszerű dobnia a robotnak. Az értékelésnél nem csak a célterületen maradt labdákat veszik figyelembe, hanem a kipattanókat is.

robotolimpia2.jpg forrás: http://bighb-web.sharepoint.com/robot/2014_feladat.aspx

A szumóban a versenyszabályok a megszokottak, csoportmérkőzéseken dől el, hogy kik jutnak be a döntőbe, ahol ismét körmérkőzést játszanak a döntős csapatok. Aki két menetet megnyert egy összecsapásból, az továbbjut.

A súlyhúzás elsőként az elhúzott teher nagyságára figyel. Az előre pontosan nem megadott távolságú, a haladási irányra merőleges vonalaknál meg kell állnia robotnak 3 másodpercre, hogy legyen mód növelni a terhet, ami 3 kg-tól indul, 4 kg-ig 20-20, majd 5-ig 10-10 dkg-mal növelődik meg.

Idén új szám a Gyűjtögető, amelyben egy kisebb terület belsejéből kell kitolni nagyjából 5×5×7 cm-es tárgyakat a terület szélének sávjába. A robot indulási helyének kijelölt bázisterületre tolt tárgyak dupla pontot érnek. A futam ideje itt is legfeljebb 3 perc, ha kérésre vagy véletlenül elhagyja a robot a területet, akkor kevesebb, mert vége a küzdelemnek.

A szervezők az idei évben is 20-25 csapat indulását várják, de felkészültek több fogadására is.

A számonként és összetettben is hirdetnek eredményt. Ennek megfelelően a több versenyszámban induló robot átszerelésére van mód, de arra fel kell készülni a versenyzőknek, hogy egyetlen töltéssel kell állnia a sarat a robotjuknak akkor is, ha több különböző számban indulnak.

A támogatóknak köszönhetően minden számban érmekkel díjazhatják az első 3 helyezettet, a győztes üveg trófeát is kap, valamit a támogatók tárgyjutalmakat is felajánlottak.

A rendezvény előre láthatólag 9 órakor kezdődik és nagyjából 16 óráig tart. A részletes program rövidesen elérhető lesz a verseny honlapján.

Hajdúböszörmény Városa éves rendezvénytervében szerepelteti ezt a versenyt. A város polgármestere, Kiss Attila már az első évben elvállalta ennek a rendezvénynek a védnöki szerepét, mivel fontosnak tartja a műszaki érdeklődés felkeltését, a műszaki pályák népszerűsítését és a diákok ilyen jellegű megmérettetését. Több cég is az ügy mellé állt, így reméljük ez a remek kezdeményezés nem fog anyagi okok miatt elsorvadni a jövőben sem.

Hasznos helyek:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen