"Segítő diákok" - pályázati felhívás
2013/12/06 15:56
2529 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Pályázat az Iskolai Közösségi Szolgálat program megismertetésére. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (továbbiakban: OFI) nyílt pályázatot hirdet Magyarországon a középiskolákban nappali képzésben 2016. január 1-jét követően érettségi vizsgát tevő tanulók; valamint az iskolai közösségi szolgálat programot koordináló pedagógusok (például: osztályfőnökök) számára az iskolai közösségi szolgálat programok széles társadalmi körben való megismertetése céljából.

A pályázat szakmai indoklása

A közösségi szolgálat iskolai bevezetése egy olyan kulcsfontosságú eszköz a felnövekvő generációk nevelésében, amelyben három tényező - oktatás, önkéntesség és társadalmi felelősség-vállalás - együttes hatása révén alakulhat ki a másokat segítő cél és attitűd az élményközpontú pedagógia, illetve a tapasztalati úton történő egymástól való tanulás által.

Jelen pályázat keretében olyan eseményekről készült dokumentumokat, alkotásokat kívánnak összegyűjteni és közzétenni, amelyek az iskolák épületein belül is és azokon kívül a közösségi szolgálat keretei között megvalósított tevékenységeket mutatják be.

segito520-1

A pályázat célja

A cél, az OFI által felkért szakmai zsűri által kiválasztott azon jó példákat bemutató pályaműveket közzétenni, amelyek elősegítik az iskolai közösségi szolgálat bevezetését és megvalósítását, illetve azok széles társadalmi körben való megismertetését. A pályázat során összegyűjtött, majd értékelt és közzétett alkotások segítsék megismertetni a közösségi szolgálat alapvető céljait, szemléletét, egyénre és társadalomra gyakorolt hatását.

segito520-2

A pályázat további céljai:

  • minél nagyobb számban legyenek jelen az OFI http://www.kozossegi.ofi.hu (még nem aktív) portálon olyan bemutató/bemutatkozó beszámolók, alkotások, hasznos gyakorlati példák, amelyek segítséget jelentenek a közösségi szolgálati tevékenységek szervezésében;
  • minél több szereplő, tevékenység és élmény bemutatási lehetőségének megteremtése;
  • elősegíteni az érintettek közötti egymástól való tanulást, a hálózat-építést;
  • minél nagyobb nyilvánosságot kapjon az iskolai közösségi szolgálat.

A pályázat kategóriái

"A" kategória: a középiskolákban nappali képzésben tanuló diák(ok) által készített 2-4 perces film, videoklip.

"B" kategória: a középiskolákban az Iskolai Közösségi Szolgálat programot koordináló pedagógus(ok), osztályfőnök(ök) által a megvalósított (megvalósuló, folyamatban lévő) program 2-3 oldalnyi szöveges-képes ismertetése.

Jelen pályázati felhívásra egy pályázó csak egy kategóriában pályázhat, de egy kategóriában több (maximálisan 3 db.) pályázat is beadható.

A pályázat szakmai követelményei

  • A bemutatott pályaművekben kapjanak szerepet az alábbi szakmai elvek: szociális kompetenciák fejlesztésének megvalósulása tapasztalati tanulás útján.
  • A kettős cél elve: egyszerre kell a szolgálatjellegnek és az élménypedagógia alapú tanulásnak megvalósulnia.
  • A kölcsönösség elve: a segítő és a segítségre szoruló között partnerség, együttműködés, elfogadás teljesül, adott esetben a helyi közösség tagjaival való közös tevékenység során is.

segito520-3

A pályamunkák díjazása

"A" kategóriában: a legsikeresebb diák pályázók számára az OFI értékes könyv- és ajándékcsomagot, az evopro Kft. 3 db digitális fényképezőgépet; az OTP Bank Nyrt. 10 db kulacsos hátizsákot ajánl fel.

"B" kategóriában: a legsikeresebb tanári pályázók díjazására az OFI értékes könyv-ajándékcsomagot, az evopro Kft. 20 db pendrive-ot; az OTP Bank Nyrt. pedig 10 db Capuccino szettet ajánl fel.

Mindkét kategóriában a pályázók elismerő oklevélben részesülnek.

A pályázók köre

  • "A" kategória: valamennyi magyarországi székhelyű középiskola tanulói jogviszonnyal rendelkező diákja(i), akik iskolai közösségi szolgálatot végeznek.
  • "B" kategória: valamennyi magyarországi székhelyű középiskola koordináló pedagógusa, illetve osztályfőnöke.

A pályázatok benyújtásának módja és helye

A pályamunkákat mindkét kategória esetén elektronikus formában kell benyújtani, "Segítő diákok" jelige feltüntetésével az e-mail tárgyaként.

"A" kategória esetén

A pályamunkákat elektronikusan, mp4 formátumú fájlban a pályázó nevén (vezetéknév, keresztnév) mentve kell benyújtani. Mobiltelefon felhasználásával készített, alkotással is lehet pályázni. Rövidfilm és videoklip esetében, amennyiben a beadott pályamű tartalmaz bármilyen nem a pályázó által készített művet vagy annak részletét (zene, film, fotó), akkor a pályamunkához csatolni kell a felhasznált mű készítőinek (kiadó illetve jogtulajdonos) írásos beleegyezését.

"B" kategória esetén

A pályamunkákat elektronikusan Word formátumban (doc; docx) kell beküldeni, illetve a kapcsolódó képi dokumentációt is Word állomány részeként, beszúrva kérjük eljuttatni.

Beküldési cím: kozossegi.szolgalat@ofi.hu

A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. január 08. 24.00 óra

A pályázatok benyújtásának módja: e-mailben, csatolt Word dokumentumban, illetve csatolt mp4 formátumú fájlban.

A pályázattal kapcsolatosan további információkat az alábbi elérhetőségen lehet kapni:

www.ofi.hu/hirek-aktualitasok/segito-diakok

Képek forrása: Árvíz 2013 Összefogás Facebook oldal - www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas?fref=ts

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen