Sikeres volt a Scientix Konferencia Budapesten!
2015/04/09 11:35
1154 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Scientix projekt Nemzeti Kontaktpontja szervezésében közel 200 természettudományos tárgyakat tanító pedagógus gyűlt össze 2015. március 20-án és 21-én az ELTE Természettudományi Karán hazánk első Scientix Konferenciáján!

sc1

Az első hazai Scientix Konferencia a természettudományos és műszaki (STEM) tárgyakat tanító pedagógusok számára hiánypótló rendezvény volt, amelyhez két nap alatt közel 200 résztvevő csatlakozott. A két nap alatt a résztvevőknek lehetőségük nyílt 10 érdekes, olykor kifejezetten vitaindító plenáris előadást meghallgatniuk, illetve 4 idősávban összesen 12 különböző műhelymunka közül választhattak. A két nap alatt közel 20 kiváló plenáris előadóval találkozhattak a szakmódszertan, neveléstudomány, orvostudomány, matematika és a természettudományok különböző tudományterületeiről. A rendezvényt közel 25 poszter kísérte, legtöbbjük valamilyen pedagógiai jó gyakorlatot vagy projekt eredményeit mutatta be. Szerencsére az időjárás is a szervezők mellé szegődött, így a résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a március 20-án délelőtt zajlott részleges napfogyatkozást is.

A Scientix Konferencia célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a műszaki- és természettudományok, illetve a matematika oktatásának, illetve az IKT eszközök innovatív felhasználásának legújabb trendjeit, és bevezesse a résztvevőket az európai STEM trendekbe (STEM = science, technology, engineering, mathematics, azaz természettudományok, technológia, mérnöki tudományok és matematika).

A rendezvény része volt egy összeurópai konferenciasorozatnak, amelynek során közel másfél év alatt 30 természettudományok innovatív oktatásával foglalkozó Scientix Konferencia zajlik szerte Európában. Érdekes körülmény volt, hogy a magyar Scientix Konferenciával egyidőben zajlott a dán és az izraeli konferencia is.

Mi a Scientix?

A Scientix – a természettudományok oktatásának európai közössége – azért alakult meg 2009 decemberében, hogy rendszeresen terjessze és megossza a természettudományok oktatásához kapcsolódó jó gyakorlatokat. A Scientix nyitott a tanárok, kutatók, döntéshozók, szülők, illetve minden érdeklődő számára. A projektben hangsúlyos helyet kap a digitális eszközök használata a természettudományos tárgyak tanításában és tanulásában.

Mi történt a konferencián?

A rendezvény kétnapos volt (2015. március 20. és 21., azaz péntek és szombat). Mindkét nap programjának a szerkezete hasonló volt, de a két napon eltérő témák, előadások, műhelymunkák szerveződtek. A konferencia előadásainak és műhelymunkáinak összefoglalóját a linkre kattintva lapozhatja fel újra.

A konferencián készült fotókat a Sulinetwork Közösség Facebook oldalán tekintheti meg: 1. nap képei; 2. nap képei, illetve egy rövid összefoglaló sorozat érhető el erre a linkre kattintva.

Poszterkiállítás

sc2

A rendezvényen mindkét nap szerveztünk poszterkiállítást, amely a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthető volt. Posztereket bármely résztvevő (pedagógus, egyetemi oktató, hallgató) kiállíthatott. A poszterek témája lehet egy pedagógiai vagy tudományos kutatási projekt vagy pedagógiai módszer, saját jó gyakorlat vagy kutatási eredmények bemutatása. Közel 25 poszter érkezett a konferenciára, amelyekre a résztvevők a helyszínen szavazhattak is.

sc3 Tóth Szilvia (b) és Tóth-Gál Zsuzsanna Napsugár (j), a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium pedagógusai, a poszterszekció díjazottjai

A Scientix Magyarországon

A Scientix projekt a European Schoolnet (Európai Iskolahálózat) egyik kiemelt programja. A program célja, hogy támogassa a természettudományi, műszaki tárgyakat és matematikát (STEM) tanító tanárok és felsőoktatásban dolgozó kutatók európai együttműködését, az IKT hatékony tanórai használatát, az innovatív pedagógiai módszerek elterjedését.

A projekt jelenlegi szakaszában nemzeti szintre helyeződött a hangsúly: Nemzeti Kontaktpontok és Scientix nagykövetek vették át a disszeminációs feladatok jó részét. Ezzel lehetőség nyílt az általános és középiskolai tanárok közvetlen elérésére, a kutatásalapú tanulás, a kutatásos-felfedezéses és más innovatív pedagógiai stratégiák, illetve a természettudományos oktatás népszerűsítésére. E szakaszban a program célja – az európai STEM projektek terjesztésén és együttműködésének támogatásán kívül – az IKT és digitális technológiák támogatása az osztályteremben, valamint a természettudományos oktatás minőségének javítása. A program résztvevői tanárok, kutatók, STEM projektek vezetői és döntéshozók. Hazánkban 2013 ősze óta az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Osztálya látja el a Nemzeti Kontaktpont feladatait.

Amennyiben szeretne rendszeres Scientix hírlevelet kapni, kattintson erre a linkre! Kérdéseit, észrevételeit a scientix@educatio.hu email címre küldheti!

Várjuk Önöket a következő Scientix Konferencián is!

sc4

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen