Startol a Fülei Művésztelep
2012/08/16 08:00
1304 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hagyományteremtő jelleggel rendeznek pécsi és budapesti képzőművész hallgatóknak művésztelepet Fülén augusztusban. A negyven fővárosi és vidéki festő, grafikus és szobrász két hetet tölt a sajátos hangulatú Fejér megyei településen. Az alkotótábort szeptember 1-jén az itt elkészült alkotásokból rendezett kiállítás és aukció zárja.

A Tolvaly Ernő festőművész által megkezdett hagyományt folytatva rendeznek alkotótábort a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói részére Fülén. A hangulatos Fejér megyei településen otthonra lelt - 2008-ban bekövetkezett haláláig a PTE Festészeti Tanszékét vezető - festő 2003-ban már rendezett pécsi hallgatóinak alkotótábort Fülén. Ezt a gondolatot folytatja a művésztelep újraindítása, amelynek nemcsak a művészképzésben elengedhetetlen alkotótábori hagyomány felélénkítése a célja, hanem a két megkerülhetetlen magyarországi műhely összekapcsolása is egy olyan helyen, amelynek sajátos atmoszférája inspirálóan hat a zömében fiatal alkotókra.

Tanszékvezetőként Tolvaly komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a baranyai hallgatóknak is országos bemutatkozási lehetőséget teremtsen, így ennek a munkának folytatásaként rendeznek az itt elkészült alkotásokból csoportos kiállítást Fülén, Pécsett és Budapesten is az ősszel. A szeptember 1-jei fülei kiállítást aukció zárja Winkler Nóra vezetésével. A Budapestről Károlyi Zsigmond festő-, Lengyel András grafikusművész, Pécsről Somody Péter, Ernst András, Ádám Zoltán, Nyilas Márta, Hegyi Csaba, Nemes Csaba, Losonczy István, Valkó László és hallgatói közül érkező fiatal alkotók egyik feladata a nemrégiben új "süveget" kapott fülei katolikus templom ábrázolása lesz, ezzel is folytatva a 2003-as alkotótábor hagyományait, hiszen az ott készült templomképekből néhány darab fellelhető a művész hagyatékában. A művésztelep - melyet a jövőben minden évben, nemzetközi alkotók bevonásával szervezett workshopokkal bővítve szándékoznak megrendezni - nemcsak a 900 lakosú, számos művésznek és médiaszemélyiségnek otthont adó Balaton-környéki települést szeretné felhelyezni az ország kulturális térképére. A hosszú távú tervek között szerepel egy olyan alkotóház kialakítása, amely pályázati rendszerben egy-egy hónapra egész évben otthont adhat képzőművészeknek.

További információk:  facebook.com/fuleimuvesztelep

Az alkotótábor a Monogram Tolvaly Ernő Alapítvány és az Image Factory együttműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap és Füle Községi Önkormányzat támogatásával valósul meg.