Sulinet siker a 14. Educatio Kiállításon
2014/02/11 17:27
2216 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Papp László Budapest Sportaréna adott otthont az Educatio Nonprofit Kft. által megrendezett háromnapos oktatási szakkiállításnak, mely a korábbi évekhez hasonlóan rendkívül népszerű volt, több mint 31.000 látogatót vonzott. A hazai felsőoktatási intézmények mellett külföldi egyetemek, nyelviskolák és új szereplőként egyes felsőoktatási intézményekhez kapcsolódó piaci cégek, mint a Mercedes, az Audi, valamint a MOL is megjelentek.

edu_converted

Soha nem látott tömeg a Sulinet standon

Az Educatio Sulinet standja reggel tíz órától kapuzárásig folyamatos programokkal, szakmai előadásokkal, workshopokkal és izgalmas játékokkal várta a továbbtanulókat és az infokommunikációs technológiák használatára nyitott pedagógusokat. Bemutatásra került a megújult Sulinet portál, mely a kor kihívásainak megfelelően a digitális tananyagtartalmakon kívül oktatási tartalmú cikkeket is kínál, valamint online felkészülésre, tudásmegosztásra alkalmas közösségi teret biztosít a hatékony tanuláshoz.

Elsősorban pedagógusoknak szóló előadás volt a nemzetközi testvériskolai programot, az eTwinninget népszerűsítő bemutató. Az uniós hálózat IKT eszközök használatával biztosítja nemzetközi projektek megvalósítását. A programban való részvétel és a háromnapos 30 órás pedagógus-továbbképzés is ingyenes a résztvevők számára. A sikeres projektek lehetőséget kapnak egy kiadványban való publikálásra.

A stand legnépszerűbb programja az „Utánunk a kvízözön!” volt. A könnyed, vidám program kezdése előtt pillanatok alatt megteltek az üres székek, a versenyzők mindegyike szavazógépet ragadott, majd a játékmester utasításai szerint gombnyomással válaszolt. A leendő érettségizők tudását tantárgyi tesztek mérték, az eredmények a teszt lezárása után azonnal kiértékelésre kerültek az interaktív táblán. A legjobbak a Shopline és a Videótanár jóvoltából értékes nyereményben részesültek.

Innovatív pedagógusok akcióban

A Sulinet standon immár hagyománnyá válik a pedagógusok igen tömör, de lényeges előadásaikból összetevődő Teachmeet szekció. A Teachmeet műfaj lényege, hogy az előre jelentkezett előadók 3 percben mutatják be jó gyakorlataikat, projektjeiket vagy az általuk hasznosnak ítélt online alkalmazásokat. Az időkeretek betartása igen szigorú, így viszont a kiselőadások után lehetőség van további kérdéseket feltenni az előadóknak, beszélgetést folytatni velük, immár kötetlenebb formában. Az idei Educatio Kiállításon sem volt ez másképp, a Teachmeet szekcióba hat előadó jelentkezett ahol különböző online alkalmazásokat és jó gyakorlatokat osztottak meg az érdeklődő közönséggel.

A bemutatott alkalmazásokat itt lehet megtekinteni.

A másik hasonló jellegű szakmai program az IKT Módszertani Iroda munkatársai által bemutatott hasznos, a diákok továbbtanulása során hatékonyan alkalmazható “TOP 10 alkalmazás, amit ismerned kell, mielőtt továbbtanulsz” volt.

Az online, ingyenesen elérhető programok listája itt található.

edu8 Educatio Kiállítás 2014 - Sulinet stand

Sulinet Infoposzter

A kiállítás apropóján a stand kiemelt programjaként a szervezők infoposzter-pályázatra várták innovatív pedagógusok jelentkezését.

Az infoposzter tulajdonképpen nem más, mint egy adott téma vizuális megjelenítése, segítségével kiemelhetjük a tananyag lényeges pontjait, alkalmas ok-okozati viszonyok, események, összefüggésrendszerek ábrázolására.

A pályázatra bármilyen, oktatáshoz kapcsolódó témában vártak alkotásokat, jelentkezhettek pedagógusok óvodától egyetemig, határon innen és túl. A beérkezett pályaműveket a kiállítás ideje alatt a közönség és szakmai zsűri is bírálta. A díjazottak neve és a pályaművek a Sulinet Pinterest oldalán tekinthetők meg.

Az infoposzter-pályázat nyertesei:

Szakmai díjasok:

1. Balázsiné Réti Éva, Rozgonyi Úti Általános Iskola, Nagykanizsa
Téma: Sűrűség (fizika)
2. Antal Imola, „Remus Radulet” Szakközépiskola, Brassó
Téma: Fotoeffektus (fizika)
3. Toró Csilla, I. kerületi Petőfi Sándor Gimnázium, Budapest
Téma: N-tartalmú szerves vegyületek (kémia)

Közönségdíjasok:

• Benedekné Fekete Hajnalka, Turai Hevesy György Általános Iskola, Tura
Téma: Tollas barátaink (természetismeret)
• Vígh Tiborné, Szűcs Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Biharnagybajom
Téma: Barokk (ének-zene)

eBiztonság

A Sulinet stand egyik igen fontos és aktuális előadása idén az eBiztonsággal kapcsolatos bemutató volt. Az előadás felhívta az odalátogató diákok figyelmét az interneten leselkedő veszélyekre és lehetőségekre is. Megtudhattuk, hogyan használhatjuk jogszerűen mások szellemi tulajdonát, gyakorlati tanácsokat kaphattunk a Facebook profilunk megalkotását és karbantartását illetően is, és további a védelmünket szolgáló ötletek is elhangzottak.

Az Internet használata az iskolákban ma már ténykérdés. A biztonságos Internet használat témaköre viszont még nagyon sok kérdést és problémát vet fel. Ezen kérdések megválaszolásához ad segítséget és útmutatást az eBiztonság Minősítés, mely idén kerül bevezetésre a magyar iskolákban.

A Kiállításon először lehetett hallani az Európa-szerte ismert és elterjedt eBiztonság Minősítés programról, mely az esafetylabel.eu honlap segítségével támogatja, hogy a biztonságos internethasználat az iskolákban a mindennapok részévé váljon. A portál, melyet az Educatio Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Osztálya lokalizált, jelentős segítséget nyújt a tanárok és diákok számára is az eBiztonsággal kapcsolatos kérdésekkel (pl.: internetes zaklatás, okostelefonokkal való visszaélés az osztálytermekben vagy az adatvédelem) kapcsolatban.

Az iskolák, amelyek megfelelnek a nemzeti oktatási minisztériumok által felállított kritériumoknak, elhelyezhetik az eBiztonság Minősítés logóját az intézmény weboldalán. A logónak jelzi, hogy az iskola komolyan veszi az eBiztonság kérdését.

KIAR

A 2013/2014. tanévtől az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Educatio Nonprofit Kft. biztosítja a köznevelési intézményeknek a mindennapi munkájukhoz szükséges korszerű iskolai adminisztrációs rendszert. Ehhez kívántak hathatós segítséget nyújtani az Educatio kollégái a Sulinet standon a kiállítás ideje alatt.

Az Educatio Kiállításra kilátogató és érdeklődő pedagógusoknak több alkalmuk is volt, hogy az új, bevezetésre került Köznevelési Intézmények Adminisztrációs Rendszerével kapcsolatos felmerülő kérdéseikre választ, segítséget kapjanak.

A Sulinet standon napi egy alkalommal volt bemutató jellegű előadás megszervezve, ahol az előadók a Magiszter.net adminisztrációs és felhasználói felületének a használatát ismertették, gyakorlati jellegű bemutatóval kísérve. Ugyancsak a Sulinet standon a Kiállítás nyitva tartása alatt a pedagógusok bármikor kérhettek segítséget a szakemberektől a rendszer használatát illetően. A bemutatókon való részvételi lehetőséggel számos pedagógus élt, akik az előadás során megismerkedhettek az online elérhető segédanyagokkal is, melyek hasznos segítségnek bizonyulhatnak a rendszer használata közben.

A segédanyagokat itt és itt lehet elérni.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen