Sulinet televíziós műsorajánló
2013/07/09 14:32
796 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Itt vagyunk a nyári szünet közepén, remélhetőleg senki nem a televízió képernyője előtt tesped. Ha valakinek mégis ott kell elütnie az idejét, az válogassa meg, hogy mit néz! Nézzetek olyan műsorokat, amikből okulni-tanulni lehet!

  • 14:00 - A Világegyetem - V. évad, 6. rész - Spektrum

Alig ötven éve, hogy az ember kimerészkedett a világűrbe. Sok minden történt azóta. Ma már nem csupán későbbi utazások lehetőségeit vizsgáljuk, de különféle űrjárművekkel – kezdve az alig néhányszáz kilogramm tömegű űrszondáktól a bonyolult robotokon át a sok-sok tonnás űrteleszkópokig – vizsgáljuk a… Mit is vizsgálunk? Múltunkat és jövőnket: újabban már „egyenes közvetítésben” látjuk csillagok születését és pusztulását. Új szemlélettel kell tekintenünk saját Földünkre is: miközben például éppen a globális felmelegedés problémáját vizsgálják egyes kutatók, addig mások keresik legalább az úgynevezett „Földhöz hasonló” bolygókat. Közben fekete lyukakat s azok keletkezését és enyésztét figyelhetjük meg, s a Világűr megannyi, természetes csodáját.

  • 15:00 - Útikalauz űrutazóknak - Jupiter - National Geographic

Giantikus méretének és a Nagy Vörös Folt nevű viharának köszönhetően a Jupiter a Naprendszer egyik legkönnyebben felismerhető bolygója. De vajon a főként hidrogén és hélium alkotta óriás ezeken kívül milyen figyelemre méltó tulajdonságokkal bír még? Lehetséges, hogy holdjai intelligens életenek adnak otthont? Az epizód a helyszínre utazva többek közt ezekre a kérdésekre is választ keres.

  • 16:10 - Róma sem egy nap alatt épült fel - angol ismeretterjesztő filmsorozat, 2. rész – History

Az építők nekilátnak a fürdőház építésének – ez a római kifinomultság netovábbja. Padlófűtést, medencét és gőztermet fognak építeni. Ám a feljegyzések szerinti egyik legmelegebb júniusban munkásaink kezdik nehéznek találni a dolgot.Mi történik, ha veszünk hat mai építőmestert, elvesszük tőlük modern eszközeiket és rájuk bízzuk, hogy építsenek fel egy római villát Vitruvius római építészetről szóló, i. e. 25-ben írt kézikönyve alapján?  Az egyedülálló, könnyed, vidám, szereplőközpontú sorozat lehetővé teszi, hogy új nézőpontból láthassuk őseink technológiáját és formatervezési tudását.

  • 18:00 - A Föld kialakulása - I. évad, 7. rész: A Sziklás-hegység - Spektrum

Különleges nyomozás szemtanúi lehetünk: a bizonyítékok olykor több kilométeres mélységben, vagy épp több ezer méteres magasságban találhatók. Miképp lehet a ma látható vulkánokat, hegységeket, óceánaljzatot és folyóvölgyeket felépítő kőzetekből kitalálni, hogy milyen volt bolygónk évmilliókkal és évmilliárdokkal ezelőtt? És milyen lesz néhány száz, ezer vagy millió év múlva? A választ a geológus-detektívek lenyűgözően szemléletes formában tárják fel előttünk.

  • 19:40 - Hogyan készül? Megmutatjuk! - ismeretterjesztő sorozat: WC papír – Ozone Network

Minden termék mögött ötletes technológia és gondos mérnöki munka van. Az OzoneNetwork tévé saját gyártású ismeretterjesztő sorozata elviszi a nézőt oda, ahol a termékek létrejönnek: a gyárakba. Megmutatjuk a Túró Rudi, a papír zsebkendő, a focilabda, a WC-papír, a szalvéta, a krémek, a ropi, a csipsz, a szaloncukor, az autó, a sílécek, a csempe, a tévé, a szalámi, a fejfájás csillapító, az autógumi, az állateledelek és még sok-sok jól ismert és kedvelt termék gyártási folyamatát. A műsorvezető Gyetván Csaba, aki segít eligazodni a gyárakban és végigkísér minket a gyártósorokon. Közben pedig kipróbálja, megkóstolja, megszagolja a félkész termékeket és elbeszélget azokkal a dolgozókkal, akik nélkül nem jöhetne létre az adott produktum. A sorozat igazi élmény az egész család számára. Valódi rácsodálkozást garantál a körülöttünk lévő világra.

  • 20:00 - Nagy Károly mítosza - német dokumentumfilm, 1. rész  - History

E rész a két testvér trónért folytatott versengésének történetét mondja el, és megeleveníti azon eseményeket, mely ahhoz segítették Nagy Károlyt, hogy Európa legerősebb uralkodójává váljon.A Római Birodalom bukását követő évszázadok legnagyobb európai uralkodója volt Nagy Károly, a frankok királya. Egy olyan birodalmat formált e nagy hatalmú ember, mely magában foglalta szinte az egész modern Európát, és ma is él az öröksége. A modern kutatás legfrissebb eredményeinek felhasználásval, három részes sorozat kombinálja a mozgalmas élő jelenetet az élvonalbeli számítógépes grafikával, és megkérdezi a világ vezető Nagy Károly szakértőit, hogy életre keltse e ragyogó katonakirályt.

  • 21:00 - Napóleon - francia ismeretterjesztő filmsorozat, 1. rész – History

Káprázatos felemelkedés – Ajaccióban töltött ifjúságától kinevezéséig az itáliai francia haderő parancsnokává.Egy ember, aki 1793-tól, fiatal tüzérkapitány korától kezdve napjainkig megváltoztatta Európát – először mutatják be megalkuvások nélkül a teljes történetét. Több mint hetven helyszínen filmeztek, világhírű szakértők részvételével. Több mint húsz évig, 1793-tól 1815-ig egész Európát szorosan a markában tartotta egy fiatal tüzérkapitányból lett császár. Története egybefonódik a XIX. századi Európa történelmével. Hadseregektől és diplomatáktól kezdve magas rangú államférfiakig, a császári családtól az őt körülvevőkig, ellenfeleitől kezdve a legutolsó hűséges emberéig Szent Ilona szigetén: íme, Napóleon megalkuvások nélküli, teljes története.

Jó szórakozást, jó tanulást!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen