Suzanne Vega
2004/07/14 08:00
914 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ki gondolná, hogy a vörös hajú, zöld szemű angyal, az alternatív rockköltő Suzanne Vega épp félúton jár a negyedik és az ötödik "X" között? Ugyanis negyvenötödik születésnapját ünnepelte a közelmúltban.

A vörös hajjal és zöld szemmel megáldott hölgy "bombanőként" is érvényesülhetne, ám a külsőségeknél ő mindig is fontosabbnak tartotta saját lelkének rezdüléseit, s annak dalban, versben való megnyilvánulásait.

1959. július 11-én született a kaliforniai Santa Monicában, de élete jelentős részét a keleti parton, főként New Yorkban töltötte. A zenéhez való vonzódását otthonról hozta, hiszen édesanyja dzsesszgitáros volt, így már ő is korán közeli kapcsolatba került ezzel a hangszerrel. Édesapja biztatására a zene mellett táncolni is tanult, de hamarosan megtalálta a hozzá legközelebb álló tevékenységet, méghozzá az írásban. Szívesen és jól írt vers- és dalszövegeket, elsődleges "ősforrásának" Bob Dylant, Leonard Cohent, Joni Mitchellt tekintve. Mellettük nagy hatást gyakorolt rá Lou Reed, Astrud Gilberto, Ricky Lee Jones és Joan Armatrading is. Foglalkozott előadóművészettel is, melynek gyakorlati részét kisebb klubokban erősítette meg magában rendszeres fellépéseket vállalva. 1985 tavaszán került boltokba a nevét viselő első hanghordozó, mi már egy érett énekesnő produkciója volt. Ezen az albumon hallható a Marlene On The Wall című kitűnő dal is, mellyel Angliában egészen a 11. helyig jutott a zenei listán.

Akik már akkor szívükbe zárták a kedves hangú énekesnőt, csak kétévi epekedés után hallhattak tőle újabb albumot, a Solitude Standing címűt. E hanghordozó sikerdalai között található a Luka, mi több listán is előkelő helyre került, a Billboardon 3. lett. Magát a lemezt Grammyre és MTV-díjra jelölték, és több szakmai elismerést is megnyert.
A harmadi k album megjelenése még tovább váratott magára. Vega művésznő bizonyára tisztában van azzal, hogy a jó munka sok időt emészt fel, de tudja azt is, hogy a jó munka bizony hosszú ideig is gyümölcsözik. Ennek tükrében készült el a Days of Open Hand című harmadik lemez, mi végül 1990-ben került a boltokba. A 99,9F című lemeze után pedig az 1996-os Nine Object of Desire volt a művésznő pályájának újabb figyelemre méltó állomása.

A Songs in Read and Grey-re már öt évet kellett várni. Aki a hangzás helyett a tartalommal is beérte, az olvashatta a közben könyv formájában megjelentetett dalszövegeket, valamint egy válogatást a művésznő saját kedvenceiből. Suzanne Vegát nem könnyű beskatulyázni, hiszen a zene és a versek mellett prózát is írt. The Passionate Eye címmel könyve jelent meg verseiből, dalszövegeiből esszéiből és egyéb írásaiból. Legutóbbi az elmúlt esztendőben jelent meg a Retrospectiv című album . Suzanne Vega több alkalommal is járt Magyarországon. Legutóbb idén június ötödikén a Kapcsolat koncerten lépett fel a Felvonulási téren felállított színpadon Sting előtt. Tavaly pedig ennél lényegesen családiasabb környezetben, a Margitszigeten lépett fel. Zenéjében az alternatív, a new age és a folkzene jól illeszkedik a dzsesszhez és a soulhoz, néhol még a hip-hop stílusjegyeit is megcsillantva.

Képek forrása

  • www.inmusic2000.de
  • www.showbizireland.com