Százéves az elátkozott filmmatróna
2002/09/02 08:00
842 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Századik születésnapját ünnepli Leni Riefenstahl, a XX. század német filmművészetének legvitatottabb alakja, "az elátkozott zseni", aki élete nagy részében viselte a "náci kollaboráns" bélyeget. A Harmadik Birodalom hivatalos dokumentumfilmese jelenleg Bajorországban, a Starnberg-tó partján él. Életéről, pályafutásáról most Jodie Foster akar filmet készíteni.

Leni Riefenstahl a II. világháború előtt...

Riefenstahl már fiatalon sokoldalúságáról volt híres: fotózott, táncolt, hegymászó volt, amikor felfedezték a film számára - először éppen a hegyekben játszódó történetek számára. Leghírsebb alakítása a Kék fény volt, amelyben a hegyek vad lányát személyesítette meg: szédítő hegycsúcsokat mászott meg mezítláb, dublőr nélkül. A 20-as évek végén már ő maga is rendezett, alkotásaiban az emberi test, az emberi erő, a bátorság, a tiszta jellem dicséretét hangsúlyozta. Fotós munkásságára Szabó István is utal a Hanussen című film egyik jelenetében. Tehetségét felismerték a nácik is, - egyesek szerint több magas rangú vezető is versengett a kegyeiért - és hamarosan ő lett a Harmadik Birodalom hivatalos dokumentumfilmese. Két filmjével írta be magát a dokumentumfilm történetébe: az egyik az 1935-ben készült Az akarat diadala, amelyen a nürnbergi náci pártnapról készített félelmetes összeállítást, a másik pedig az 1936-os berlini olimpia filmje, amelyet a hitleri Németország saját propaganda-céljaira használtak fel. Kritikusai szerint az etikát mindig feláldozta az esztétika oltárán.

Leni Riefenstahlnak a náci kapcsolat kis híján kettétörte filmes pályafutását. Ő a mai napig tagadja, hogy náci érzelmei lettek volna - "ő csak filmezett, megmutatta a valóságot", állítja. A II. világháború után azonban évekig nem filmezhetett, korábbi alkotásainak nagy részét a szövetségesek megsemmisítették. Ő azonban képes volt új életet kezdeni.


... és ma.

Fotóalbumokat adott ki, etnográfiai filmeket készített, főleg Afrikában, már 70 éves kora felett felfedezte magának a búvárkodást. 1974-ben kapta meg búvárdiplomáját egy kenyai központban úgy, hogy húsz évet gond nélkül letagadott a korából. 1974 és 2000 között több mint 2000 alkalommal merült le a Vörös-tengerbe, Kubánál, a Seychelles-szigeteknél, Indonézia partjainál, Pápua-ÚjGuinéánál és a Mikronéziai szigeteknél. Legutóbbi filmje, a Tenger alatti impresszió, amelyhez Giorgio Moroder, Fritz Lang Metropolisának modern "megzenésítője" komponált aláfestő muzsikát, bizonyítja, hogy Riefenstahl nem vesztette el esztétikai érzékét, csodálatos szín és mozgás kompozíciókat mutat be a víz alatti világból.

Leni Riefenstahl jelenleg Bajorországban, a Starnberg-tó partján él. Életéről, pályafutásáról most Jodie Foster akar filmet készíteni. A berlini Kurier szerint a filmet az amerikai sztár a híres Babelsberg-stúdiókban kivánja forgatni.

(gluck)

www.leni-riefenstahl.de

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen