Szerezzen az Ön iskolája is STEM School Labelt!
2021/01/21 23:10
2375 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A STEM School Label (MTMI Iskola Minősítés) abban segít az iskoláknak, hogy felmérjék, a természettudományok oktatása terén milyen szinten állnak. A minősítést követően egy kidolgozott STEM stratégiát kapnak segítségül, amely részletes útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy hogyan fejleszthetik tovább az iskolát az MTMI területén.

stem520

A minősítés folyamata

A portálra (https://www.stemschoollabel.eu/) való iskolai regisztrációt követően fel kell tölteni az iskola jó gyakorlatához kapcsolódó dokumentumokat, majd az iskola egy kijelölt képviselője kitölti a STEM School Labelhez kapcsolódó –önbevallásra alapuló– kérdőívet, amely összesen 21 területet vizsgál. (https://www.stemschoollabel.eu/criteria).

A 7 alapvető kritérium van, melyeket a kérdőív értékel (ezekhez kapcsolódnak a további alkritériumok):

  • Oktatás (Instruction): személyre szabott tanulás; projekt- és probléma alapú tanítás; kutatás-alapú oktatás.
  • Szakmai felkészültség (Professionalization of staff): a tantestület felkészültsége, vagyis magasan képzettek-e a pedagógusok; vannak-e olyan kollégák, akik a pedagógiai munkát támogatják; van-e lehetőség tanári továbbképzésekre.
  • Kapcsolatok (Connections): cégekkel, szülőkkel, támogatókkal, más iskolákkal, egyetemekkel vagy kutató központokkal, a helyi közösséggel.
  • Értékelés (Assessment): állandó értékelés; személyre szabott értékelés.
  • Iskolai vezetés és iskolai kultúra (School leadership and culture): iskolai vezetés; együttműködés mértéke a kollégák között; inkluzív környezet.
  • Iskolai infrastruktúra (School infrastructure): az eszközökhöz és a technológiához való hozzáférés lehetősége, minőségi tananyagok.
  • Tanterv (Curriculum implementation): az iskola mennyire fókuszál a természettudományos tárgyakra; mennyire valósul meg a tantárgyköziség; valós problémák felvetése az osztályteremben.

A kapott pontszám alapján az iskola elnyeri valamelyik minősítést az alábbiak közül:

stem520-3

A portál jelenleg 6 nyelven (angol, francia, litván, portugál, szerb és holland) érhető el.

Eddig 1 880 iskola kapott STEM School Labelt Európa különböző országaiból.

Együttműködés

A portál a minősítésen túl az iskolák közötti együttműködést is támogatja. A felhasználók így nem pusztán passzív résztvevők, de aktív tagok is, akik jó gyakorlataikat és ötleteiket megoszthatják egymással. Már több mint 10 640 poszt található a közösségi fórumon.

A STEM School Label minősítéshez egyéb tevékenységek is kapcsolódnak, például versenyek az MTMI jó gyakorlatok között, rendszeres szavazások, a nagyköveti iskolák (20) népszerűsítő tevékenységei.

Csatlakozzon a nemzetközi STEM School Label iskolák közösségéhez!

stem520-2

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen