Színesítse tanóráit az Europeana digitalizált anyagaival!
2022/01/18 22:30
705 megtekintés

A European Schoolnet Academy 2022. február 7-én újra elindítja a Digital Education with Cultural Heritage MOOC Rerun angol nyelvű kurzust, ahol Ön is megismerkedhet a kulturális örökség digitalizált anyagaival és osztálytermi használatának lehetőségeivel.

ch

Az az igény, hogy a múltba tekintsünk, hogy megértsük a jelent, egyetemes és alapvető minden generáció számára. A kulturális örökség döntő szerepet játszik az oktatásban.

E kurzus során a résztvevők megismerhetnek:

  • a kulturális örökségben rejlő számos oktatási lehetőséget,
  • különböző formátumú, többnyelvű (például szöveges, videó és 3D) forrásokat,
  • speciális eszközöket és felhasználásra kész kulturális oktatási anyagokat- a legkülönbözőbb témákban;
  •  és elsajátíthatják az Europeana anyagainak digitális technológiák felhasználásával való integrálásának gyakorlati módszereit- tantárgytól függetlenül.

A cél az, hogy a 2022.02.07-én induló Digital Education with Cultural Heritage MOOC  elvégzése után Ön is bátran és könnyedén tudjon érdekes és tartalmas oktatási anyagokat összeállítani például olyan aktuális témákban, mint a sokszínűség és befogadás, a vegyes tanulás vagy az éghajlatváltozás aktuális kérdései.  

Ez a MOOC alapvetően az Europeana kulturális örökség digitalizált gyűjteményét és a Teaching with Europeana blog tartalmait használja, melyek több nyelven is elérhetőek. A kurzus speciális oktatási platformokat mutat be, mint például a Transcribathon és a Historiana, ahol további használatra kész oktatási anyagok találhatók, amelyeket a résztvevők könnyen és szinte azonnal beépíthetnek oktatói tevékenységükbe.

Az Europeana oldalán jelenleg elérhető anyagok (számokban):

ch2

A tanfolyam bemutat egy tanulási forgatókönyv-sablont, válogatott videókat kínál, valamint nemzetközi oktatók, tanárok által tervezett, kipróbált tanulási forgatókönyveit is meg lehet ismerni, melyek alapján a résztvevők a tanfolyam végére megalkothatják saját tanulási forgatókönyveiket.

Modulok

1. modul: Europeana: Az oktatás átalakítása a digitális kultúra segítségével
Nyitás: 2022.02.07.

2. modul: Keresés az Europeana honlapon, és az oldalon található anyagok használata oktatási tevékenység során
Nyitás: 2022.02.14.

3. modul: Az Europeana oktatási eszközeinek és forrásainak felfedezése
Nyitás: 2022.02.21.

4. modul: Tanulási forgatókönyvek tervezése az Europeana tartalmainak és erőforrásainak felhasználásával
Nyitás: 2022.02.28.

5. modul: A kulturális örökséggel kapcsolatos tanórák értékelése
Nyitás: 2022.03.07.

A kurzus elvégzéséhez hetente hozzávetőlegesen 5 óra időráfordítás szükséges.

Nézze meg a kurzus bemutatkozó videóját!

Regisztráció: Digital Education with Cultural Heritage MOOC 

Csatlakozzon a  kurzus  Facebook csoportjához! 

Historiana-ról röviden:
A Historiana egy online tanulási platform, amelyet az EuroClio, az Európai Történelemoktatók Szövetsége (European Association of History Educators) és az Europeana fejlesztett ki. A platform történelmi tárgyú anyagaival és digitális eszközeivel, valamint nemzetközi oktatói közösségével támogatja a kulturális örökség gyűjteményeinek felhasználását az oktatásban, és segíti a kulturális örökséggel foglalkozó intézményeket digitális gyűjteményeik szélesebb körű bemutatásában és a diákokkal való megismertetésében.

Transcribathon-ról röviden:
A Transcribathon egy ú.n. crowdsourcing platform, amely egyedülálló lehetőséget kínál bárkinek, hogy önkéntes alapon történelmi anyagokkal dolgozzon, és szerves részévé váljon azok digitalizálási folyamatának. A digitális anyagokat – például történelmi levelek, naplók és képek szkennelt változatait - különböző kulturális örökséggel foglalkozó intézmények összegyűjtötték. A platform ezeket saját projektjei keretében mutatja be, ahol a platformhoz csatlakozó önkéntesek felfedezik, elolvassák és kiegészítésekkel, címkékkel és georeferenciákkal egészítik ki ezeket a dokumentumokat, fontos szerepet játszva azok elérhetőségének növelésében, és az anyagok jövőbeli kutatások és az oktatás számára való megnyitásában.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen