7 színházi programajánló - Színházak Éjszakája 2013
2013/04/16 16:22
1067 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

„A villamoson emberek utaztak, geschmacklose ruhákban, a kezükön színes karkötővel. Arról beszélgettek, hogy ez a papírékszer ma színházjegy, de nem is egy teátrumba szól, hanem mindjárt tizennégybe. Ha hiszi, barátom, ha nem, már délután kinyitottak a színházak, a publikum pedig össze-vissza járkált köztük.”
/Jászai Mari, Budapest, 1913. május 4./

2013_szinhazak_ejszakaja_terkep_converted

Az évad legnagyobb színházi eseményére kerül sor 2013. május 4-én . A Fővárosi Önkormányzat Színházai megrendezik a színházak éjszakáját. Ezen a napon a 14 budapesti színház várja látogatóit egész estés programokkal. A rendezvény szombat délutántól másnap hajnal három óráig látogatható a karszalaggal, melyet a belépő megvásárlása után kapunk kézhez. A karszalaggal akár minden színházba ellátogathatunk. A színházak azon előadásaira, melyek meghatározott létszámban látogathatók, előre kell regisztrálni a rendezvény honlapján.

Színházak éjszakája számokban:

 12 óra 14 színház 70 produkció 150 színész 3200 nm színpad 70m tonna színházi dolgozó 8000 néző

A következőkben a színházak kínálatából szemezgetünk:

1. Budapest Bábszínház

A bábszínház délután kettő órától sokszínű programmal várja a gyerekeket és szüleiket. Bábozó tobzódás címmel egérfutóverseny, horgásztó, ördögkugli, karikázás, bábsimogatás, kalandos kirakós, báböltöztetés, bábakalács-díszítés vár a látogatókra. Kíváncsi vagy mit rejtenek a bábszínház sötét zugai? Most megnézheted! Negyedóránként 15 fős csoportokban bebarangolhatod a legrejtettebb sarkokat is. Titkok, csodák, maskarák, csillagképek és muklák, mesés díszletek, minden zugban meglepetés, bábozás és ámuldozás… Este hétkor indul a Bábborzongató kísértetjárás. Lidércek, pókok, kísértetek, hóhérok, pokolbéli férgek és ördögfattyak, haláltánc és hullaszag, hallhatatlan sikolyok, halhatatlan sírversek és bitódalok… Az esti program viszont szigorúan korhatáros, 18 éven felüli látogatókat várnak. 

2. Madách Színház

A Madách Színházban délután három órától mesedélutánra várják a legkisebbeket. A színház művészei kedvenc meséikből, mint például a Ludas Matyi, a Négyszögletű kerek erdő olvasnak fel. A művészek mellett az ellátogató gyerekek is elmondhatják, felolvashatják saját meséiket, előadásukért jutalmul meglepetés ajándékot kapnak. Egész éjszaka üzemel a Madách TV, mely több mint 100 kisfilmet forgatott már a színház kulisszatitkairól. Délután öt órától Szente Vajk vezetésével játékos Ki mit tud a Madách Színházról? vetélkedő veszi kezdetét. Az előcsarnokban akár mi magunk is a színház társulatának pillanatnyi tagjaivá válhatunk, felölthetjük az Operaház Fantomjának vagy akár Mary Poppins jelmezeit, kipróbálhatod a Macskák sminkjét és meg is örökítheted magad. Ha tetszik és vonz a színpad világa és szívesen megtanulnál néhány dalt és színpadi táncmozdulatot, itt a lehetőség, Polyák Lilla és Tihanyi Ákos segítenek benne. Hajnal egy óráig várja nézőit Nagy Sándor, Szirtes Tamás, Feke Pál, Gallusz Nikolett, Mahó Andrea, Puskás Péter, Polyák Lilla és Serbán Attila.

3. Katona József Színház

A programok itt délután négy órától kezdődnek, ekkor Jordán Adél és Elek Ferenc gyerekkorunk emlékeit idézve diavetítéssel varázsolják el a gyerekeket. Hét órától a Katona József Színház népszerű sitcomjának, A gondnokságnak befejező epizódját láthatja a közönség. Ha valaki esetleg lemaradt a korábbi részekről, a youtube-on visszanézheti. A Kamra Színpadon hat órakor Szabó Lőrinc-est kezdődik, majd Fullajtár Andrea előadásában egy hajléktalan nő megrázó vallomását élhetjük át. A program zárásaként Haumann Péter zseniális előadásában meghallgathatjuk Szókratész védőbeszédét.

4. Budapesti Operettszínház

Az operettszínházi programok rögtön ebéd után, délután egy órakor kezdődnek.  Négy óráig a közönség aktív részese lehet a játénak, rajzverseny, zenés mesejáték, mesesó vár a gyerekekre. Hat órától többféle program közül választhatunk, tanulhatunk táncot a színpadon vagy meghallgathatjuk a színészek idegen nyelvű dalparádéját. A Raktárszínházban operett-musical maratonnal készülnek. Természetesen itt is beleshetünk a kulisszák mögé és vetélkedő is lesz, ám itt a közönség helyett a színészek versengésén szórakozhatunk.

5. Thália Színház 

A színház az esti órákban kulisszavezetéssel várja látogatóit, mely angol és magyar nyelvű változatban is látogatható. A hét órakor induló csoportot Litkai Gergely művészeti vezető kalauzolja körbe a színfalak mögött. Este nyolc órától Best of Kabaré címmel, kabaréegyvelegre várják a vendégeket, olyan neves művészek előadásában, mint Schell Judit, Szombathy Gyula, Fodor Annamária, Mészáros András és Schmied Zoltán.

6. Centrál Színház

Itt a programok az éjszakai órákban veszik kezdetüket. 21.15-kor Beatles koncerttel várják a nagyérdeműt. Vári-Kovács Péter, Simon Kornél, Hoffman György és Dobos László idézik meg a 60-as évek koncerthangulatát. Este tíz órától a Patkányfogó nyílt próbáját nézhetjük meg. Fél tizenegykor világszám! Az Avenue Q lakói közös koncertet adnak a színészekkel a Centrál Színház nagyszínpadán. Az arcpirítóan szókimondó, ugyanakkor lehengerlően vicces dalok hallatán szem nem marad szárazon, a szervezők papír zsebkendő használatát javasolják. A kulisszajárás itt is folyamatos.

7. Örkény Színház

Az Örkény gyerekprogramjának hangulatfelelőse Pogány Judit, aki fél négytől Bogyó és Babóca történetét meséli el a gyerekeknek. Délután öt órától Szemere Katalin újságíró beszélget a színház színészeivel, hat órától hajnali egy óráig pedig a daloké lesz a főszerep. Lesz még kulisszajárás, útifilm vetítés a Jógyerekek képeskönyve című előadás japán vendégszerepléséről.