Szüretel a tudomány
2016/10/03 17:16
530 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A 4évszak tudománya elnevezésű kiállítássorozat újabb állomásához érkezett: ezúttal az őszhöz kapcsolódó tevékenységek, jelenségek tudományos hátterét igyekszik bemutatni olyan jelentős intézmények, magánvállalatok segítségével, mint az ELTE Füvészkertje, az FKF Zrt., a FŐTÁV vagy a független vizsgálólaboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. A Csodák Palotája Campona üzletházban található központjában már látogatható a Szüretelő Tudomány kiállítás.

szuretel

A szakmai partnerek által kidolgozott mozaikdarabok a Szüretelő tudomány tárlatán is egységes egésszé állnak össze. Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény kollégái a állattartók évszakhoz kapcsolódó feladatait és az állatorvosképzés történetét tárják az érdeklődő látogatók elé, néhány istállókban elhelyezett műszer is helyet kap a térben. Az ELTE Füvészkertje a színes kerti forgatagról, míg az FKF - Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. az őszi közterületi munkákról és a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ mindennapjairól tudósít. A hidegebb időre a FŐTÁV - Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. segítségével készülünk, megismerve a melegvíz útját az erőművektől a háztartásokig és az intézményekig. A gombák és a gombavizsgálat tudománya a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága jóvoltából költözik be a kiállítótérbe, az időjárást az Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft. közreműködésével követjük. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak jóvoltából folytatjuk a csempészek elleni küzdelem bemutatását, ezúttal a folyami és tengeri vámosok történetével ismerkedünk. Most először dolgozunk együtt a Nemzeti Örökség Intézete által üzemeltetett Kegyeleti Múzeummal, az emlékezés sokszínűségére hívjuk fel a figyelmet.

A Szüretelő tudományon a nyári  vidám, sárga színről, a kicsit komorabb lilára váltottak a szervezők, akik a kiállítással nem a teljességre törekedtek, hanem az ősz néhány érdekes momentumát ragadták meg.

A szürethez kapcsolódóan a Laborkaland Online - WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. a pálinkákkal, a pálinka vizsgálatával foglalkozik. Tablójukból kiderül, hogy miért veszélyes a metilalkohol a pálinkában, és hogyan lehet a metanolképződést csökkenteni. A Laborkaland idei fordulója, a Laborintus (link a Laborintus menüpontra) még talán az eddigieknél is több izgalmat kínál a versenyzőknek: időutazást, találkozást nagy kémikusokkal, szabadulást a laborintusból, na meg persze rengeteg feladatot, amelyeket sikeresen megoldva még az alkimisták legfőbb álmát, az aranycsinálás titkát is megtudják!

A Laborkaland-Laborintus online kémiaverseny fődíja: kalandozás egy igazi vizsgálólaboratóriumban, illetve kísérletezés a CSOPA Playbarban, ahol további, életre szóló élményeket is szerezhetnek a győztesek.

Forrás.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen