Táborok nyárra
2013/06/18 15:07
1270 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Olyan programokra szeretnénk felhívni a figyelmet, ahol az aktív nyaralás hívei a kellemeset a hasznossal összekötve mind fizikailag, mind szellemileg, lelkileg feltöltődhetnek.

Csillagászat

A Magyar Csillagászati Egyesület nyári tábora 12-18 év közötti fiataloknak szól, akik esetleg még csak most ismerkednek az amatőr csillagászat szépségeivel, vagy a már meglévő ismereteiket a gyakorlatban is kamatoztatni szeretnének.

A tábor Tarjánban, Tatabányától 15 km-re a Gerecse hegységben található, az MCSE szakcsoportvezetői és észlelő amatőrcsillagászai vezetik.
A komoly megfigyelői munkássággal, nemzetközi kapcsolatokkal és rengeteg tapasztalattal rendelkező fiatal oktatók és táborvezetők biztos garanciát adnak, hogy a fiatalok lehető legmélyebben megismerkedhessenek a világűr és a csillagos ég rejtelmeivel!

A táborban az Egyesület biztosít megfelelő számú távcsövet, amit kis csoportokban, egy-egy felnőtt oktató felügyelete alatt használhatnak majd a táborlakó ifjoncok. Az oktató célja, hogy a tábor végére a gyerekek már önállóan is tudják használni a műszereket, és önállóan megtalálják az égitesteket! A látottak lerajzolása mellett lehetőség lesz webkamerás bolygófotók és vezetett asztrofotók készítésére is! Nappal izgalmas előadások során bemutatják a látott égitestek szerkezetét, megfigyelésük módszereit. Az éjszakai rajzokat közösen kidolgozzák, megmutatják, hogy lesz az éjszakai kaparásból látványos csillagászati rajz, és lesznek kiscsoportos műhelymunkák is, melyek során például naprendszer modellt is lehet majd készíteni.

Szerepjáték

Következő ajánlónk a szerepjáték kedvelő fiataloknak, és/vagy gyermeki lelkesedésüket nem feledő felnőtteknek szól.

A Rúna Tábor Szerepjátékos és Kultúrális Egyesület szervezésében az ez év júliusában megrendezésre kerülő, immár komoly hagyományokkal bíró 8. Nyári Rúna Tábor otthona a gyömrői Teleki Kastély lesz. A tábor idén 4 napon és 3 éjszakán át fog tartani, ahol a szerepjáték, live, wargame és kártya mellett főszereplő lesz a strandolás, a láblógatás, a napozás, és a buli, minden mennyiségben.

A programok között íjászverseny éppúgy szerepel, mint Alien vs. Predator számháború, James Bond, vagy éppen Star Wars szerepjáték verseny, Vampire, M.A.G.U.S. verseny, és Warhammer 40K wargame bemutató.

Kalandtáborok

Igen gazdag a hazai modern kalandtáborok kínálata is a Csiki Pihenőkertben, ahol többek között angol nyelvű történelmi, és dráma játék tábor, ókori egyiptomi régésztábor, sci-fi tábor, helyszínelő tábor, középkori lovagi kalandtábor, környezetvédelmi tábor, és ezen kívül még számos egyéb, színes, és gazdag programot kínáló tábor várja az ifjú látogatókat. Az ifjak fogadására napközis, vagy bentlakásos lehetőség is van.

Szegedi Tudományos-Fantasztikus Író-Olvasó és Alkotótábor

Az első Szegedi Tudományos-Fantasztikus Író-Olvasó és Alkotótábor , azaz Szefantor (a rövidítés keresztanyja Trethon Judit) 1985 nyarán jött létre. A rendezvény Magyarország legrégebbi és leghosszabb ( 9 napos) scifi eseménye.

A szegedi tábor ötlete Erdődi Károly agyából pattant ki még a nyolcvanas (1980) évek elején. Akkoriban még könnyebb volt a kultúrával kapcsolatos dolgokat intézni, akár anyagilag, akár szervezetileg is. A művelődési házakban szinte vadásztak a rendezvényekre, a scifi mozgalom a tetőfokán volt (800-900 fős HUNGAROCON-ok).

A táborban lehet előadásokat hallgatni, alkotni (agyagozás, gyertyamerítés, diafestés, rádiózás, tábori napilap szerkesztés, filmkészítés), sportolni (ping-pong, röplabda, foci, csocsó), filmeket nézni (tv, projektor). Népszerű még a bográcsozás, amihez már több táborlakó is remek receptet hozott, és még el is készítette azokat. Esténként tábortűz, esetleg szalonnasütés.

Az alkotóház Szegedtől 15 km-re van, az autópálya leágazásától még kb. 1 km jó minőségű földút. A főépületben közösségi hálókkal, aminek a rendjét az idő és a táborlakók alakították ki: fiú , lány és családi szobák, és természetesen a sátrak.

Bent az épületben angol wc, zuhanyzó, tv szoba, melléképületben a projektoros vetítés, hogy hajnalban se zavarjon senkit.
Napi három étkezés, reggeli-vacsora svédasztalos, és a baglyoknak éjszakára zsíros vagy vajas kenyér.

Az eredeti cikk a sf.blog.hu oldalon jelent meg: 

http://sf.blog.hu/2013/06/13/nyari_programok_taborok_a_tudomany_es_fantasztikum_kedveloinek