Találmányok testközelből
2012/09/25 08:00
1817 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi” – ez az Einstein idézet lett az idei Kutatók Éjszakájának mottója, ami szeptember 28-án, pénteken hetedik alkalommal kerül megrendezésre. A program fesztivál formában próbálja közelebb hozni és a laikusok számára is érdekessé tenni a természettudományokat. Érdemes ellátogatni, hiszen rengeteg izgalmas előadás, kísérlet és játék várj az érdeklődőket!

kutatokejszakaja_520

A Kutatók Éjszakájának fő helyszíne a városligeti Műjégpálya, de 30 városban, közel 60 helyszínen lesznek további programok délutántól egészen másnap hajnalig. Sőt, Magyarországon kívül egész Európában ezen a napon rendezik meg ezt a fontos programot.

A rendezvény egyébként 2005 óta létezik, akkor még mindössze 500 látogatóval kezdte meg működését, ez a szám az óta több mint 4000.

kutatokejszakaja

A program szervezői által tartott előzetes sajtótájékoztatón Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató helyettese elmondta, mennyire fontos a hazai kutatásfejlesztés és a magyar mérnökök foglalkoztatása.

Az Ericson egyik nagy újítása, a Connected me révén például bárki tehet javaslatot, beküldheti ötletét arra vonatkozóan, hogy milyen piaci alkalmazásra lenne érdemes felhasználni ezt az új eszközt.

Skultéty Tamás, a  Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakájával szemben (bár ez is hasonló elven alapul) a lényeg az lenne, hogy a látogatók itt ne csak nézelődjenek, hanem ki is próbálják a tárgyakat, részt vegyenek a kísérleteken és közel kerüljenek olyan kérdésekhez, amikkel a mindennapi életben is naponta találkozunk. Megtudhatjuk például, hogy mennyi piszok és baktérium van a mobiltelefonokon, vagy azt hogyan lehet nanotechnológiával főzni, de szó lesz például a szerencsejáték addikcióról is.

Kurucz Katalin, Tempus Közalapítvány Felsőoktatásért felelős munkatársa arról beszélt milyen programokkal készülnek a vidéki nagyvárosok intézményei. Győrben a Széchenyi István Egyetem szervezésében Szemelvények a Forma-1 fizikájából egy mérnök-autóversenyző szemével, címmel a látogatók megtudhatják mire képes a versenyautó és vezetője, és hogy mi teszi mindezt lehetővé. Debrecenben a húsevő növényekről, az állat genetikai vizsgálatokról vagy éppen fűszernövényekről hallgathatunk előadásokat, láthatunk bemutatókat. Sopronban a meteorológiáé, míg Pécsett a csokoládéké lesz a főszerep.

A rendezvények az egész országban ingyenesek, Budapesten pedig két busz is segíti az érdeklődők közlekedését szintén díjmentesen.

A részletes program a Kutatók Éjszakája hivatalos honlapján érhető el. 

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen