TÁMOP 3.3.1 - Oktatási esélyegyenlőség és integráció
Horváth Anikó
2010/06/23 11:29
3353 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A magyar közoktatási rendszer nagyon egyenlőtlen esélyeket biztosít az eltérő társadalmi hátterű tanulóknak. A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek iskolai szegregációjának megszüntetése, ezzel együtt minőségi oktatásuk megteremtése alapvető feltétele a mélyszegénységből való kilábalásnak. A TÁMOP 3.3.1-es projekt munkáiról és eredményeiről cikkünk ad információt.

„A mélyszegénység, az iskolázatlanság, a munkanélküliség és a roma népesség integrációja a magyar társadalom legégetőbb kérdései közé tartoznak. A magyar közoktatási rendszerből az egyes korosztályok közel harmada kerül ki úgy, hogy nem rendelkezik a foglalkoztathatóságukhoz alapvetően szükséges képességekkel, ami jelentős részben annak tudható be, hogy a közoktatás nagyon egyenlőtlen esélyeket biztosít az eltérő társadalmi hátterű tanulóknak. A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek iskolai szegregációjának megszüntetése, ezzel együtt minőségi oktatásuk megteremtése e négy kérdés megoldásának egyik előfeltétele - kevés kiemelt projekt bír tehát nagyobb társadalmi jelentőséggel, mint a TÁMOP 3.3.1-es projekt” - részlet a Budapest Intézet 2009. év végi jelentéséből.

Ennek a programnak a megvalósításában végzett munkáról és eredményekről az alábbiakban találnak tematikus információkat:

Gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek és fiatalok iskolai integrációjának segítése

Az Oktatási esélyegyenlőség és integráció 2009. szeptemberétől decemberéig nyolc helyszínen tartott képzéseket a TÁMOP 3.3.1 program keretében. A „Gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek és fiatalok iskolai integrációjának segítése – továbbképzés nevelőszülői tanácsadóknak, lakásotthon/gyermekotthon szakmai egység vezetőknek” elnevezésű program 30 órás hallgatói segédanyaga, valamint a képzésre felvételt nyert hallgatók névsora honlapunkon is elérhető.

A TÁMOP 3.3.1 akkreditált képzésének segédanyagai

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által képzett közoktatási esélyegyenlőségi szakértők névjegyzéke

Honlapunkról azon dokumentumok is letölthetők, melyek az Educatio Esélyegyenlőségi Igazgatóságának tantestületi pedagógus-továbbképzési programjairól, mentori/tanácsadói szolgáltatásairól, képző-mentor továbbképzési programjairól és szakértői továbbképzési programjáról tájékoztatnak:

Pedagógus-továbbképzési programok, mentori/tanácsadói szolgáltatások

Az Educatio Esélyegyenlőségi Igazgatósága programcsomagokat is kifejlesztett a pedagógusképző intézmények számára. Ide kattintva az alábbi hat tanulmány tölthető le: Ember és társadalom, A tanítás mestersége, A tanulás tervezése és értékelése, A nyelvi nevelés módszertana, Az irodalomtanári mesterség gyakorlata és módszertana, Módszerek a hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének segítésére.

 Hírlevelek >>

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen