Tanévzáró szakmai nap az innovatív iskoláknak
Simon Tamás
2005/07/11 00:00
1542 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
2005. június 6-án került sor a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban az innovatív iskolák szakmai napjára. Az egész napos rendezvényen összesen 36-an képviseltették magukat.

A regisztrációt követően Nedeczky Veronika szakmai vezető nyitotta meg az eseményt. Ezt követte az innovatív iskolák számára küldött kérdőívek értékelése, a tapasztalatok bemutatása. Majd az eddig zajlott innovatív projektek értékelése illetve új projektek ajánlása következett. Horváth László a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára osztotta meg tapasztalatait a ZORKA és az EUMETSAT Young Satellite Meteorologist Competition című versennyel kapcsolatban. Ez utóbbin a diákok országos 2. illetve 3. helyezést értek el, a ZORKA projekt eredményeit pedig a Magyar Televízió Regionális Híradójában mutathatták be. Merényi Ádám, a Microsoft oktatási programmenedzsere a Verseny2004 tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, majd az eTwinning- Testvériskolák Európában projekt részleteiről adott tájékoztatást Snopek Márta, a Sulinet nemzetközi referense.

A részvevők első ízben hallhattak az országos Elsősegély-ismereti Versenyről, melyről Marsi Zoltán a verseny szervezője tartott bemutatót és hívta fel a figyelmet a verseny fontosságára. Mint azt az előadásból megtudtuk, Magyarországon a lakosság minimális százaléka ismeri az elsősegélynyújtás alapjait és még ennél is kevesebben ismerik az újraélesztés technikáját. A verseny résztvevői természetesen mindezt megtanulják és a döntőben "élesben" is bemutathatják megszerzett tudásukat. (A versenyről készült képeket a www.sulinet.hu/oev oldalon nézhetik meg.)

Az ebédszünet után az SDT 2.0 változtatásairól és fejlesztéseiről hallhatták Koplányi Emil előadását, majd ezt követően egy hosszabb blokkban az eBeam használatát illetve a BETT Shown látott új IKT taneszközök széles skáláját mutatta be Főző Attila László, tartalomfejlesztési szakértő. A blokk folytatásaként Merényi Ádám tartott Tábla PC bemutatót. A szakmai nap végeztével kitöltött és visszajuttatott kérdőívek alapján ezt a blokkot nagyon hasznosnak ítélték a résztvevők, többen kaptak új információt az aktívtábla/eBeam használatát illetően. Ehhez kapcsolódó bemutatót, workshopot a következő szakmai napon is tervezünk.Végül a Microsoft Innovatív Oktatóknak készült hírlevéről értesülhettek a megjelentek, melyet havonta megkapnak az igazgatók és a kapcsolattartók és hasznos újdonságokról, módszertani segédanyagokról, új IKT eszközökről értesülhetnek.

A szakmai nap végén egy kis sorsolásra (három Microsoft szoftvert sorsoltunk ki, azok között, akik leadták a szakmai nap értékelő lapját) illetve fórumbeszélgetésre is lehetőség nyílt, ahol szóba került többek között a következő ilyen nap lehetősége. A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium és az Eötvös József Általános Iskola közösen vállalta fel a házigazda szerepét, a tervek szerint október végén lesz a következő szakmai nap. A pontos dátumról természetesen e-mailben értesítjük az érintetteket. Addigi is mindazok, akik nem tudtak részt venni a szakmai napon az ott készült képekből kaphatnak ízelítőt az esemény hangulatáról, az elhangzott előadások anyagaiból pedig további információkkal gazdagodhatnak.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen